Srbija i Balkan

Poslanica Bundestaga: Prištinski režim želi da protera malobrojne Srbe na KiM

Nadam se da će sednica SB UN osvestiti svetsku javnost o problemima na Kosmetu, istakla je Žaklin Nastić
Poslanica Bundestaga: Prištinski režim želi da protera malobrojne Srbe na KiMGetty © Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Priština svakodnevnim napadima i stvaranjem atmosfere nasilja pokušava da protera ono malo Srba koji su ostali na Kosovu i Metohiji, ocenila je poslanica u Bundestagu Žaklin Nastić.

U intervjuu za podgoričku Adria TV izjavila je da je prošle godine boravila na KiM i razgovarala sa tamošnjim Srbima.

"Situacija za manjine kao što su Srbi i Romi na 'Kosovu' značajno se pogoršala poslednjih godina. Bezbednosna situacija za lokalno stanovništvo je nestabilna od 1999. godine, a vlada u Prištini pokušava da protera ono malo Srba koji su ostali na Kosovu svakodnevnim napadima i stvaranjem atmosfere nasilja", rekla je Nastićeva.

Takođe, podsetila je da Priština još nije primenila Briselski sporazum iz 2013, odnosno da i dalje ne postoji Zajednica srpskih opština.

"Dok se ove godine, tačno četvrt veka nakon rata NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije, kojim je prekršeno međunarodno pravo, iz Brisela i Berlina pozivaju 'obe strane' na deeskalaciju, države NATO-a naoružavaju vojsku 'Kosova', što značajno povećava tenzije i povećava rizik od eskalacije", precizirala je Nastićeva.

Nemačka poslanica je primetila i da su postupci Prištine izuzetno zabrinjavajući, a posebno nakon odluke da se zabrani srpski dinar. Zato je vreme, kako kaže, da se Savet bezbednosti UN pozabavi ovom situacijom.

"Nadam se da će ovo osvestiti svetsku javnost o problemima na 'Kosovu' i da će se konačno raditi na rešenjima koja su prihvatljiva za obe strane, umesto zauzimanja jedne strane kao što to čini EU", navela je Nastićeva.

Upitana za ocenu odnosa Nemačke i Srbiji, te perspektive evrointegracija Zapadnog Balkana, rekla je da bi odnos Berlina prema Beogradu opisala kao produžetak agresivne politike SAD.  

"Sveobuhvatna podrška koju dobija Prištine sa Kolektivnog zapada i stalna kritika odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom su pogrešan pristup. EU perspektiva Zapadnog Balkana u velikoj meri zavisi od stava Nemačke, koja se deklarativno zalaže za ulazak u EU za ceo region, ali je za takav scenario poslednjih godina učinila malo konkretnog", zaključila je Žaklina Nastić.

image