Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko o situaciji na Kosmetu: Zabranjuju dinar kako bi isterali srpski narod

Ne mešamo se u unutrašnju politiku Srbije. To stalno ponavljamo. Pomažemo se, i sada i uvek spremni smo da pružimo ruku, poručio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko
Bocan-Harčenko o situaciji na Kosmetu: Zabranjuju dinar kako bi isterali srpski narod© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Trenutna situacija na Kosovu i Metohiji, analitički posmatrano, izaziva veliku zabrinutost jer pokazuje kompleksan i hibridni pristup Prištine da istisne Srbe. Vidimo da se primenjuju mere u svim pravcima, a odnose se na borbu protiv srpskog, duhovnog nasleđa, svetinja i spomenika, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko za Sverusku državnu televizijsku i radiodifuznu kompaniju (VGTRK).

Ambasador je istakao da sličnu ocenu i mišljenje o situaciji na Kosmetu, koja je vrlo loša i alarmantna, deli i predsednik Rusije Vladimir Putin.  

"Vidimo da se briše sećanje o Srbima, pa sve do finansijskih pitanja. Situacija je krajnje bolna. Mere su preduzete kako bi se isterao srpski narod i naselili Albanci. Zabrana dinara je jedna od najgorih mera što se tiče finansijskog sistema na severnom delu Kosova. To je i pomoć Beograda, bez koje Srbi dole ne mogu da žive. Ako govorimo o valuti koja ima pravo da bude tamo, severni deo Kosova pripada Srbiji, zbog toga srpski dinar ima pravo da postoji", kazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, što se tiče evra, to je neko drugo pitanje jer se on uvodi van ikakvih pravila, normi i rešenja.

"EU je sama odlučila da uvede svuda evro i kao da se niko drugi ne pita. Što je najgore, niko ne obraća pažnju, na primer građani stranih država, jer oni plaćaju Kosovo iz svog džepa. To je svakako manji iznos u poređenju sa Ukrajinom. Ali, mislim da će kad-tad građane EU zainteresovati zašto se sve to dešava", ocenjuje ruski ambasador. 

Rukovodstvo Srbije pokazuje unutrašnju stabilnost

Ruski ambasador se osvrnuo i na nedavne izbore u Srbiji, kao i na proteste – rekavši da je jasno da su nedavni događaji bili pokušaj obojene revolucije.

Bocan-Harčenko je dodao da se Zapad i dalje nameće.

"Kada govorimo o saradnji Rusije i Beograda, onda govorimo o dugoročnoj, ne o kratkoročnoj saradnji i deljenju istog mišljenja. Na kraju, a i u toku tih protesta, rezultat je najpre snaga Vlade i srpskog rukovodstva, pošto se na kraju sve dobro završilo. Rusija se ne meša u unutrašnju politiku Srbije. To stalno ponavljamo. Pomažemo se, i sada i uvek spremni smo da pružimo ruku", poručio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je dodao da će Zapad zahtevati od Beograda da stane na njihovu stranu, kao i da se vidi očigledan pritisak sa kojim se suočava predsednik Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i Beograd.

"Svi oni se uspešno suprotstavljaju i za sada stoje sigurno na nogama, kao i na poziciji da ne stanu na stranu antiruskih sankcija. Srbija je i sama bila pod sankcijama, što nije bio fer odnos. Vučić razume da su sankcije koje se uvode najviše usmerene na običan narod. Zapad se kune da je to protiv rukovodstva. Glupo je njima verovati, govorimo o onom što vidimo i zajedno idemo dalje", zaključio je ruski ambasador.

image