Srbija i Balkan

Brnabić: Tužno je što Srbija ima stranke koje od stranaca traže da se zemlja uceni

Premijerka je reagovala na izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i navela da su lične uvrede od takvih kao što je on za nju orden časti
Brnabić: Tužno je što Srbija ima stranke koje od stranaca traže da se zemlja uceni© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je danas da je tužno što je Srbija doživela da ima ljude, političke pokrete i stranke koji sami traže od stranaca da se njihova zemlja uceni kako bi pristala na međunarodnu istragu vezano za izbore.

"Sami traže od stranaca da grubo prekrše, pogaze, suverenitet i nezavisnost Srbije", napisala je Brnabić na mreži Iks reagujući na izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji je uvredljivo komentarisao njenu raniju izjavu.

Ona je navela i da je pre 110 godina, Austrougarska tražila, ne da vodi istragu u Srbiji, već da učestvuje u istrazi uz naše organe, ali je naša Vlada smatrala da bi, zbog toga što ništa nije predviđeno u pogledu načina i obima tog učešća, prihvatanje takvog zahteva išlo mnogo dalje od toga što "dopušta narodna čast jedne nezavisne zemlje" i bilo je odlučeno da se, neprihvatanjem takvog zahteva, zaštiti "suverenitet i nezavisnost Srbije".

Takođe je dodala i da je prema zvaničnim podacima, Srbija u tom ratu izgubila 1.277.000 ljudi, da bi sačuvala svoju nezavisnost, suverenitet i slobodu.

"Beskrajno tužno je što je, vek kasnije, Srbija doživela da ima ljude, političke pokrete i stranke (svejedno koliko minorne) koji sami traže od stranaca da se njihova zemlja uceni kako bi pristala na međunarodnu istragu", rekla je Brnabić i poručila tom delu opozicije da će ih se generacije stideti.

Ona je navela da su lične uvrede od takvih kao što je on za nju orden časti.

"Smatram ih priznanjem za svoj rad i borbu za jaku, slobodnu, samostalnu i nezavisnu Srbiju. Imam samo jednu reč za vas - muve. Na sreću, u Srbiji nikada takvi ne mogu da imaju većinsku podršku naroda, ni blizu, ali je dobro što ste narodu pokazali na šta se sve spremni i koliko vam nezavisnost i suverenitet Srbije nimalo ne znače", napisala je premijerka.

Đilas je prethodno rekao da je glupo to što govori premijerka, navodeći da je zahtev podnet, a da ona nema na šta da podnese ostavku, jer mandat vlade prestaje prestankom mandata skupštine koja ju je izabrala.

image