Srbija i Balkan

Rajić: S Kurtijem nemoguć razgovor, čak ni o tehničkim pitanjima

Pitanja koje je on definisao kao teme identitetskog karaktera dominiraće albanskom političkom scenom još dugo, kaže Predrag Rajić
Rajić: S Kurtijem nemoguć razgovor, čak ni o tehničkim pitanjimaGetty © Erkin Keci/Anadolu

Iako je u prošlosti bilo albanskih političkih faktora na Kosovu koji su bili spremni na određene dogovore sa srpskom stranom, trenutno teško da postoji partija sa kojom bi mogao da se postigne konkretan dogovor koji bi podrazumevao uzimanje u obzir istinskih interesa i srpske strane, kaže Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Kako objašnjava, Aljbin Kurti je jako podigao lestvicu u albanskom društvu na Kosovu i pitanja koja je on definisao, kao teme identitetskog karaktera, dominiraće albanskom političkom scenom još dugo.

"Moramo da priznamo da je bilo političkih opcija među kosmetskim Albancima koje su makar htele da razgovaraju. Imali smo, recimo, Vašingtonski sporazum koji je bio potpisan za vreme prethodne administracije i u Vašingtonu i u Prištini. Bilo je moguće dogovarati se oko nekih pitanja. Ne kažem da je to nešto spektakularno drugačije. Ali, drugi politički faktori na KiM su bili voljni ako ništa drugo da se u nekim fazama i oko nekih konkretnih pitanja dogovaraju. Sa Kurtijem je to nemoguće, bukvalno čak i oko pitanja koja su tehničkog karaktera", kaže Rajić za Kosovo onlajn.

Čak i ako bi posle parlamentarnih izbora na Kosovu došlo do promene vlasti, Rajić ne veruje da bi to donelo popustljivost na polju saradnje sa Srbima.

"Kurti je jako podigao lestvicu u albanskom društvu na KiM. Teško da bi sada neko mogao da radi ono što Kurti nije, a videli smo kakav je on kada je u opoziciji, i on i njegova partija bi jedva dočekali da ruše vlast, kao što su to već radili kada su bili u opoziciji, baš na tim pitanjima. Pitanja koje je on definisao kao teme identitetskog karaktera dominiraće albanskom političkom scenom još dugo. Nažalost ta politička scena će se hraniti jednom vrstom nezdravog nacionalizma i Kurti koji sebi sam sebi podiže lestvicu, podiže je istovremeno i drugim političkim subjektima među kosmetskim Albancima. Čak i da postoji volja među drugim faktorima da poprave odnose sa Srbima pitanje je da li bi mogli to da iznesu do kraja kada imaju protiv sebe Kurtija ili njegovu političku opciju koja je relevantan faktor čak i kada je u opoziciji", rekao je Rajić.

image