Srbija i Balkan

Kurti: Dinar na "Kosovu" nije zabranjen, ali nije dozvoljen kao sredstvo plaćanja

Premijer privremenih prištinskih institucija je naveo da je CBK pisala pismo Narodnoj banci Srbije i da čekaju odgovor
Kurti: Dinar na "Kosovu" nije zabranjen, ali nije dozvoljen kao sredstvo plaćanjaGetty © Erkin Keci/Anadolu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da dinar na "Kosovu" nije zabranjen, ali da nije dozvoljen kao sredstvo plaćanja i da će se informativna kampanja pojačati, prenosi "Dukađini".

Kurti rekao je da će informativna kampanja biti intenzivirana u vezi sa novom uredbom CBK, kojom je utvrđeno da je evro jedina valuta koja se može koristiti za gotovinska plaćanja širom "Kosova".

"CBK je nezavisna institucija, donela je odluku. Intenziviraćemo informativnu i komunikacionu kampanju sa svima onima koji su shvatili ili čak treba da ponovo čuju da dinar na Kosovu nije zabranjen, ali nije dozvoljen kao sredstvo plaćanja, ima evro, kao što su KM tablice prebačene u RKS, konverzija dinara će se vršiti u evrima", naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, prelazni rok služi da ne bude kazni za one koji i dalje koriste dinar i da se ne širi panika i uzbuna koja, kako kaže, stiže iz Beograda.

"Verujem da alarm koji dolazi sa idejom širenja panike dolazi iz Beograda, dajemo prave informacije, imamo prelazni rok u smislu da ne želimo da kaznimo one koji još imaju dinare, već da ozvaničimo i institucionalizujemo finansije u našoj zemlji, zato ćemo imati ovu kampanju za koju verujem da daje rezultate", nastavio je on.

Kurti je naglasio da je CBK pisala pismo Narodnoj banci Srbije i da čekaju odgovor.

"Ovog meseca ćemo pojačati informativnu kampanju, nije mi namera da kažnjavam bilo koga, ali treba da se izvrši konverzija u evre. CBK je napisala pismo Narodnoj banci Srbije, oni moraju da odgovore. U ovom veku, posle oslobođenja, prešli smo na evropski evro, dinar je bio prošli vek", naglasio je on.

image