Srbija i Balkan

Upravnica KBC u Mitrovici o ukidanju dinara: Ne znamo kako ćemo nabavljati lekove i hranu za pacijente

Doktorka Danica Radomirović povala je zemlje Kvinte, ali i međunarodna zdravstvena udruženja, da podrže srpske zdravstvene radnike na KiM kako bi im se omogućio nesmetan rad
Upravnica KBC u Mitrovici o ukidanju dinara: Ne znamo kako ćemo nabavljati lekove i hranu za pacijentewww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Ukoliko odluka Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, ostane na snazi čitav srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju, izjavila je upravnica Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Danica Radomirović.

Ona je na konferenciji za novinare govorila o vanrednom sastanku kolegijuma KBC, a čiji je zaključak da pomenuta odluka preti da ukine lečenje Srba na KiM i protera srpski narod.

Ukazujući da su zdravstvene institucije i zaposleni u njima sačuvali srpski narod u pokrajini u proteklih 25 godina, dr Radomirović je pojasnila da ukidanje dinara ne predstavlja samo pitanje plata.

"Postavlja se pitanje kako ćemo doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za pacijente koju i sada teškom mukom nabavljamo. Kako doći do medicinskih sredstava i instrumenata", zapitala je dr Radomirović, koja je upozorila da će ukoliko pomenuta odluka ostane na snazi, lekari ove zdravstvene ustanove u 21. veku biti onemogućeni da leče svoje pacijente i pomažu bolesnima.

I dok je naglasila da je pravo na zdravstvo jedno od osnovnih demokratskih ljudskih prava, upravnica KBC u Kosovskoj Mitrovici istakla je da se u ovoj ustanovi leče na desetine hiljada pacijenata i to ne samo Srba i nealbanaca, već da po zdravstvene usluge dolaze i Albanci, Romi, Aškalije...

Pozivajući zemlje Kvinte, ali i međunarodna zdravstvena udruženja, da podrže srpske zdravstvene radnike na KiM kako bi im se omogućio nesmetan rad, dr Radomirović je navela da oko 1.600 porodica živi od rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

image
VV inauguration
banner