Srbija i Balkan

Vučić: Kurti će nastaviti da radi protiv Srba da bi ih sve proterao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je u razgovoru za "Pavlović tudej" nedavno održanu sednicu Saveta bezbednosti UN
Vučić: Kurti će nastaviti da radi protiv Srba da bi ih sve proterao© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Neprijateljski ideološki stav premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija naglašava njegov krajnji cilj, a to je proterivanje svih Srba sa Kosmeta, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić za "Pavlović tudej".

Vučić je naveo da nema sumnje da je najmanje trinaest od petnaest država članica Saveta bezbednosti UN primetilo da Kurtijeve jednostrane odluke, posebno u vezi sa pitanjem srpske valute koje su donele prištinske vlasti, "nisu dobrodošle, nisu bile dobre i ne doprinose miru i stabilnosti regiona".

Uprkos suštinskim neslaganjima među državama članicama SB UN, nesumnjivo nezadovoljstvo povodom Kurtijevih postupaka, predsednik je uočio među predstavnicima SAD, Francuske, Kine, Rusije i šire.

"Bilo je očigledno da države članice Saveta bezbednosti UN uopšte nisu zadovoljne Kurtijevim delovanjem, jer ovo nije korak deeskalacije. Upravo suprotno", dodaje predsednik Srbije.

Nikome, kako on ukazuje, nisu potrebne nove žarišne tačke i  nikome nisu potrebni novi problemi.

"Nikome nije potrebna eskalacija na Zapadnom Balkanu, ni Sjedinjenim Američkim Državama, ni Rusiji. I verujem da je to bio jedan od razloga zašto su se svi zalagali za deeskalaciju i mir u regionu. To je možda bio jedini slučaj — sve ostalo o čemu bismo mogli razgovarati u budućnosti, zvučaće drugačije, imaće različite alate i različite zaključke s različitih strana", rekao je on.

Na pitanje da li nakon poruke Saveta bezbednosti UN Kurtiju i ponovljenih poziva Sjedinjenih Država, veruje da će prištinska vlada suspendovati svoju odluku, Vučić je rekao da ne veruje.

"Kurti se nada velikoj pobedi na izborima koje će uskoro raspisati. I to je njegova ideja. Kurti je ideološki najbolji naslednik politike Envera Hodže, anarhista, marksista, ideološki veoma jak protiv Srbije. Bez kompromisa. Kompromis je loša reč za njega. Bez ustupaka, i nastaviće akcije protiv srpskog naroda kako bi ih sve proterao sa Kosova. Ne sumnjam u to. I znam da je to njegova glavni i konačni cilj", kaže predsednik Vučić.

Vučić je istakao koliko je važno što je na sednici imao priliku da iznese podatke i konkretne brojke koje rasvetljavaju progon srpskog naroda na Kosovu i stvaranje nepodnošljivih uslova za njihov život.

Predsednik je skrenuo i pažnju na ključni momenat u okviru sednice Saveta bezbednosti UN, gde je Kurti optužio Srbiju da prevozi džakove novca na sever Kosova za finansiranje raznih kriminalnih aktivnosti.

"Ali tada smo rekli, to je uradila ovlašćena i specijalizovana britanska kompanija. Ljudi su bili zapanjeni kada su to čuli. Nisu mogli verovati u prvom trenutku kada sam spomenuo ime kompanije, a to je Henderson. Znali su da govorim istinu. I videli ste da je Kurti ostao bez reči nakon toga nije to spomenuo". napomenuo je on.

Vučić je komentarisao i izveštaj šefice UNMIK-a Karoline Zijade na sednici Saveta bezbednosti, koji pokazuje da Kurtijeve jednostrane akcije podstiču regionalnu nestabilnost.

"Kurti mrzi prisustvo Ujedinjenih nacija tamo. On, zapravo, mrzi Ujedinjene nacije kao instituciju, kao organizaciju. On je insistirao samo na NATO-u, NATO-u i ničem osim toga. Pokušavaj da se dodvorite Sjedinjenim Američkim Državama, pokušavajući da ih ponovo prevari. Ali verujem da SAD to ovoga puta neće progutati i da će nastaviti sa svojim opravdanim pritiskom na njega kako bi izbegle dalje eskalacije na terenu", rekao je predsednik Vučić.

image