Srbija i Balkan

Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije; Vučić: Priština laže zapadne partnere o dinaru

Predsednik je poručio da će Srbija ljubomorno da čuva svoju vojnu neutralnost ali i da štiti svoje nebo i svoje građane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave.

Predsednik Vučić je na početku obraćanja čestitao Sretenje i Dan državnosti.

"Hoću svima u Nišu i celoj Srbiji da čestitam praznik, sutrašnje Sretenje, dan koji najrečitije govori o našoj istoriji, ali koji nam ukazuje i na put u budućnosti, put Karađorđeve hrabrosti, put Miloševe mudrosti i uvek borbe za očuvanje srpske nezavisnosti i slobode", poručio je predsednik.

"Srbija će ljubomorno da čuva svoju vojnu neutralnost ali i da štiti svoje nebo i svoje građane. Imaćemo uvek za to dovoljno naoružanja i dovoljno hrabrih srca", poručio je predsednik.

Predsednik je istakao da treba da gledamo kako zemlju da guramo napred, kako da ekonomski napredujemo, kako da razmišljamo o većim platama i penzijama, ali da nikad ne zaboravimo ono što je najviša vrednost Srbije, svih njenih građana, ali i srpskog naroda u celini, a to je sloboda koju nikada i ni po koju cenu ne smemo da žrtvujemo.

"Ponosni sam predsednik koji može da kaže da je Srbija nezavisna i da sama donosi odluke", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da su danas u Nišu prikazana neka od najmodernijih oruđa Vojske Srbije.

"Zamolio bih i sve naše radnike u fabrikama da nastave da rade, da proizvode najbolja oruđa i opremu, 'noru', 'tamnavu', 'gvozdiku', kako bi uvek mogli da čuvamo našu zemlju", rekao je Vučić.

O Pokretu za narod i državu

Govoreći o Pokretu za narod i državu predsednik je istakao da je najbolje vreme da formira široki narodni pokret.

"Pred nama nisu laka vremena, moramo da ujedinimo sve snage, i da se ujedine svi koji žele dobro Srbiji. To je moj pokušaj da pronađem odgovor za sve one koji bi spolja i iznutra da sruše Srbiju. Više ću o tome u narednim danima", najavio je Vučić.

O spaljivanju lutaka u Hrvatskoj

Vučić je komentarisao spaljivanje lutaka sa njegovim likom i likom predsednika Rusije Vladimira Putina u Hrvatskoj.

"Sa jedne strane bi neko rekao žalosno, što spaljujte neke ljude, njihove lutke, a ja pravo da vam kažem nisam bio nesrećan posebno. Uvek mi se čini da pravilno izaberu, bio bih ljubomoran i zavidan da je bio neko drugi od Srba, ovako kad znam da su mi spaljivali kuće, crkvu, odakle je moj otac, šta fali, sitnica je da spale neku lutku, ništa posebno", rekao je Vučić.

Predsednik je prokomentarisao i da jedino što mogu je da spaljuju lutke i da on nema problem sa tim.

"Neću da kukam i da mi bude krivo što su mene izabrali. Da smo mi to uradili cela Evropa bi nam se na kičmu nakačila, morali bismo pola Srbije da pohapsimo i da neko odgovara zbog tih lutaka. To su dvojni standardi, ništa posebno, nek spaljuju, nek se igraju", rekao je predsednik.

"Priština laže svoje zapadne partnere"

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je to što Priština i dalje ne pušta dinar na KiM pokazuje da su još jednom slagali međunarodnu zajednicu, jer su rekli da će suspendovati odluku o zabrani dinara.

"Ni do kakve suspenzije nije došlo. Oni su lagali svoje zapadne partnere da su suspendovali svoju odluku i da će da puštaju dinar. Te će da bude dva meseca, te tri, te ne znam šta. Oni ne puštaju dinar više da ulazi na KiM. U skladu sa tim ćemo reagovati i gledati kako da pomognemo našem narodu na KiM", rekao je Vučić.

Dodao je da to pokazuje o kakvim lažovima je reč i čime su u Prištini spremni da se služe.

"Videćemo kakva će biti reakcija onih koji su napravili prištinsku vlast i koji im pomažu da tu i takvu nakaradnu vlast održe. Čekaćemo i videćemo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbi na KiM treba da znaju da će Srbija voditi računa i naći rešenje.

"Ali nama je sasvim jasno šta misle o srpskom narodu i šta im je krajnji cilj i namera prema srpskom narodu. U skladu sa tim, a čuvajući mir i slobodu, vodićemo računa o interesima naših građana", poručio je Vučić.

Prikaz naoružanja i vojne opreme

Prikazu naoružanja i vojne opreme u Nišu prisustvuje i Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije.

Predsedniku su predstavljeni modernizovani tenkovi M-84AS2 i ruski T-72MS "beli orao", kao i najsavremenija verzija BVP M-80AB2. 

"Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode", rekao je Vučić.

Kako je dodao radi se i na novoj generaciji artiljerije.

Prilikom obilaska oklopnjaka, predsednik je upitao "Zašto ne radimo kupole za zaštitu od dronova", i istakao da je neophodno prvo napraviti nešto primarno, pa tek onda nešto super-moderno.

Predsednik je potom razgovarao sa mladim vojnicima. Ukazao je i na to kako mu je ministar odbrane RF Sergej Šojgu ukazao da magacin puške (okvir) treba da bude providan i kako se na tome mora raditi kako bi vojnici u svakom momentu znali koliko municije imaju.

Predstavnici "Jugoimporta" su u razgovoru sa predsednikom najavili da će do kraja godine višecevni lanser "tamnava" biti isporučen Vojsci Srbije do kraja godine. Ovaj sistem poslužiće kao zamena za "orkan" i imaće domet od oko 70 km sa raketama u kalibru 262 mm.

"Imate dovoljno delova da napravite više, jer to može da nam bude jedno od najvećih iznenađenje" rekao je Vučić i dodao: "Ovo je veliko pojačanje za vojsku uz našu 'noru', važno je da napravimo naše". 

Predsednik je dodao da je artiljerija, uz Mojsilovićeve tenkove, majka svih ratova, što se vidi i u Ukrajini.

"Artiljerija je ta koja pobeđuje na frontu. Ovo su strašna pojačanja za nas. Pre dve godine smo prikazivali prototip 'nore', a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo 'tamnavu' stići će i 'gvozdika' i to su stravična pojačanja za našu vojsku", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je 30. januara održan važan sastanak na kojem su napravljeni planovi. Dodao je da će najviše biti nabavljeno točkaša. Predsednik je potom i razgovarao sa vojnicima koji su imali priliku da upravljaju gađaju "alasom".

Predsednik još jednom naglasio da će "gvozdika" uz "noru" i "tamnavu" biti od velikog značaja.

"Kada budemo imali 100 'nora' moći ću da kažem da smo pristojno naoružani", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da postoje zahtevi da se otvori još 10 fabrika i svi traže municiju.

Važno oruđe, prema rečima predsednika, je top od 40 mm.

Rakete "mistral" važe za najbolje u svetu, a Srbija se može pohvaliti time što ih ima u sastavu vojske.

Vučić je istakao da kada bi neko pokušao da izvede agresiju na našu zemlju kakva je bila 1999. godine, tehnički ne bi mogao da sprovede na isti način.

"Kada bi neko pokušao da sprovede agresiju na Srbiju kao što je to bilo 1999. godine, tehnički ne bi mogao da je izvede na isti način. Morali bi da tuku spolja, iz daljine, iz Jadranskog ili Mediteranskog mora, krstarećim raketama. Da se pojave na 11 kilometara visine sa lakoćom, to više nije moguće", rekao je Vučić.

Vučić je imao prilike da obiđe i sistem za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova "repelent".

"Stigao je 'repelent'. Ovo je 'repelent'", istakao je Vučić.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli da je sistem "repelent" namenjen za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova, kao i vršenje statističke obrade podataka, održavanje nivoa pretnje i eventualno ometanje svih radiokanala upravljanja i kanala satelitske navigacije.

Tom prilikom je istaknuto da je cilj tog sistema odvraćanje potencijalnog napada bespilotnog drona, kao i da pokriva prostoraod 30 kilometara.

Reč je o sisistemu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prenos podataka bespilotnih letelica.

"Repelent" je projektovan za elektronsko praćenje bespilotnih letelica na osnovu signala radio-elektronskih sredstava i suzbijanje njihovih sistema upravljanja, a razvio ga je 2016. godine Ruski naučno-tehnički centar za elektronsku borbu. Sistem je težak više od 20 tona.

Predsednik Vučić pitao je pripadnike Vojske Srbije da li su zadovoljni radom sistema i poželeo im srećan rad.

Predsednik je istakao kako se ne raspolaže sa dovoljnim brojem raketa i letelica.

Kada je u pitanju vojna policija, predsednik je bio zadovoljan onim što vidi.

Kako je najavljeno ukupno 78 komada komponenti je poručeno za naoružanje Vojske Srbije, a to bi trebalo da bude nabavljeno i testirano do kraja naredne godine.

Tokom obilaska "hamera", predsednik je poručio da je reč o čudu koje "može da pregazi i tenk".

Izložene su i napredne i moderne verzije oklopnih vozila, a posebnu pažnju privukla je anti-dron puška.

Kada je reč o bespilotnim letelicama, Srbija se može pohvaliti sa nekoliko vrsta, različitih generacija.

"Mali je novac koji se ulaže u ovo, ali pokušaćemo do kraja godine da ga svaki vojnik ima", rekao je predsednik, pričajući o "osicama" i "komarcu"

"Teče vreme, do kraja godine želim 5.000 komada da vidim", naglasio je predsednik.

On je rekao da mu je "gavran" velika nada.

Srbija raspolaže i modernim uniformama, koje omogućavaju da se sa znatnom manjom masom materijala izvrše svi zadaci.

"Kao da je gram teško", primetio je predsednik.

Predsednik je istakao da će se ulagati u proizvodnju oružja u "Zastavu" u Kragujevcu, jer je ona, kako je rekao, baza za naoružanje Vojske Srbije.

Tokom prikaza naoružanja Vojske Srbije u Nišu, Vučić je rekao da je jako zadovoljan modularnom puškom proizvedenom u Kragujevcu.

Držeći okvir puške u rukama rekao je da dosad nismo imali transparenti okvir, a sada imamo.

"Ja sam bio skeptičan ali napravili smo odličnu modularnu pušku", rekao je Vučić.

"Ovo je ono što nam je Šojgu zamerio, kada smo mu pokazivali modularnu pušku rekao je da je puška dobra, ali da nema transparentni okvir, ali sada imamo i to", naglasio je predsednik.

Kako je istakao "Zastava" se mnogo popravila što se kvaliteta tiče, i što se tiče pištolja i pušaka.

"Treba onda da popravimo način i uslove rada i da vidimo oko plata", rekao je Vučić.

Predsedniku je predstavljeno nekoliko novih tehnologija u "Zastavi", a rečeno mu je da je "Zastava" jedno od pet preduzeća u svetu koje koristi neke nove tehnologije.

"Uskoro ću doći u 'Zastavu' i onda ćemo da se dogovorimo koliko para da uložimo dodatno i da radite malo jače i da imate manje izostanaka. Da ne bude 30 odsto fabrike odsutno uvek. To da rešimo. Sve pare u ovom svetu ima da dobijate koliko vam treba, što vam treba, samo da nastavite još uspešno. A kvalitet je mnogo bolji. I pištolja i pušaka i svega drugog", rekao je Vučić.

Predsedniku su zatim predstavljeni minobacači proizvedeni u "Prvoj petoletki" u Trsteniku.

Predstavljeni su mu i standardne granate dometa 400 metara, i nova dometa 800 metara.

"Sve što uradite nam je strašno važno za vojsku i domaću industriju. Ali moramo samo da napravimo veću efikasnost i da više možemo da proizvedemo. Da kupimo mašine i da napravimo nešto automatizovano", rekao je Vučić i dodao da novac nije problem.

Predsedniku su zatim predstavljene nove uniforme M21, kojima bi trebalo da budu opremljeni regruti koji dođu na služenje vojnog roka

Vučić je, kada su mu predstavljeni pištolji, rekao da više voli CZ, nego Glok koji je više zastupljen.

"Ne mislim da je Glok loš, samo ja nekako više volim CZ", rekao je predsednik.

Komentarišući obučenost srpskih vojnika, Vučić je istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima "Kobri", ali da je neophodno da se 72. brigada vojske ubrza.

"Gledao sam rezultate, Kobre dobro pogađaju, ali imaju problem sa brzinom, mnogo će morati da rade na tome. SAJ i Žandarmerija su bili dobri, ali 72. brigada će morati da radi na brzini", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svi žele da kupe treću, odnosno, poslednju verziju oklopnog trasnsportera pod nazivom "lazar 3M".

"Svi hoće trojku da kupe, niko ne želi prvu verziju. Kao što žele i produženu verziju 'miloša' zbog većeg transporta vojnika", rekao je Vučić.

Presednik je ukazao da mora da se prati sve novo što je pojavljuje, kako bi Srbija mogla pravovremeno da nabavi tu opremu, kako ne bi kaskala za drugim državama.

"Mnogi misle da je Čačak trenutno naša najtraženija fabrika. Nema ni Valjeva ni Čačka bez Dragačeva i Lučana", rekao je predsednik.

Kako je istakao bilo bi dobro uz ovaj paket investicija povećati i proizvodnju.

Vučić je istakao kao nema razloga da se "Sloboda" prodaje, shodno njenom uspešnom poslovanju.

"Ne postoji fabrika koju svi stranci traže kao "Slobodu". Nemojte da se sekirate samo nastavite da radite", naglasio je predsednik.

Prikazana je i nova oprema koju koriste vojnici kada se radi o deminerskim poslovima.

"Ako ljudima znači, kupite sve što treba da se kupi", rekao je Vučić.

Takođe tu je i oprema za pregledanje sumnjivih paketa. Kako i sam predsednik kaže Vojska raspolaže svim i svačim, ali je problem ljudstvo.

image