Srbija i Balkan

Od "posvete prahu oca Srbije" do zabrane svega srpskog: Kome smeta Sretenje u Crnoj Gori

U Turskoj verovatno malo ko zna ko je bio Đorđe Petrović, Srbin od koga su strahovale Osmanlije. Ipak, postoji mesto na kome se i danas, vekovima kasnije, plaše srpskog vojskovođe. To mesto je, verovali ili ne – u Crnoj Gori
Od "posvete prahu oca Srbije" do zabrane svega srpskog: Kome smeta Sretenje u Crnoj Gori© wikipedia.org / luzitanija - stock.adobe.com

Obeležavanje 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava u Opštini Pljevlja već danima izaziva burna negodovanja u Crnoj Gori.

Čitajući reakcije na akademiju koja će biti održana danas, neko bi pomislio da su se Karađorđe i Miloš Obrenović vratili sa onog sveta i to ne da bi učestvovali u svečanosti, već s namerom da sabljama izmene državni poredak u Crnoj Gori.

"Državo, čekamo reakciju na ovaj direktni udar na Ustav i zakone. Jakove Milatoviću, Milojko Spajiću, Specijalno državno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ako ovo dozvolite, neka nas nema nijednoga", rekao je bivši imam Samir Kadribašić, komentarišući najavu obeležavanja.

Oglasio se i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković koji je optužio predsednika Opštine Pljevlja Daria Vraneša da "organizacijom proslave dana državnosti druge države pokazuje poltronski i snishodljivi odnos prema Beogradu".

"Da je sreće, ne bi mogao da bude ni predsednik zemljoradničke zadruge, a ne crnogorske opštine Pljevlja. Brukati ovako ponosna, multikulturalna, multinacionalna i antifašistička Pljevlja može samo neko kome je mera dostignuća u politici nivo snishodljivosti prema tuđem i ponižavanju svoga", kaže Đurašković.

Napadu na Vraneša pridružio se i potpredsednik Crnogorske evropske partije Stevo Vučinić koji kaže da u pitanju "frontalni udar na ustavni poredak".

Iza održavanja proslave vidi mnogo širu nameru: da se Srbija poveže sa Jadranom i to potezom Pljevlja–Nikšić–Boka, što bi bio prvi put da se neka osvajačka akcija izvrši svečanom akademijom.

"Ovim simboličkim aktom, u stvari Srbija traži geopolitičko preuređenje prostora koji se kosi sa crnogorskim državnim i nacionalnim interesima. Traži da vrši suverena prava na crnogorskoj teritoriji s namerom da zemlju organizuju po njenom kulturnom i političkom svetosavskom modelu", tvrdi Vučinić.

Burno je reagovala i Demokratska partija socijalista navodeći da Vraneš ne poštuje niti drži do pravnog poretka i Ustava Crne Gore, a samim tim ni do nezavisnosti i suverenosti države.

A šta se zapravo danas održava u Pljevljima i ima li razloga za ovako histerične reakcije?

"Došlo je vreme Njegoševske i Karađorđeve Crne Gore"

Predsednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kaže za RT Balkan da će u 19 časova u Centru za kulturu biti upriličen kulturno-umetnički program i da je vest o održavanju proslave kod srpskog pljevaljskog naroda dočekana odlično.

"Za to se naš narod vekovima i decenijama borio i konačno smo dočekali da to možemo na miru da proslavimo", kaže Vraneš.

Dodaje da će u programu učestvovati vladika mileševski Atanasije, glumac Ivan Vučković, guslar Saša Laketić, kao i KUD "Pljevlja" i sestre Ljiljanić, a da će on održati pozdravnu reč.

"Vreme montenegrinske histerije je prošlo i politika DPS-a i njihovog ideologa Sekule Drljevića u Crnoj Gori je doživela krah. Došlo je vreme Njegoševske i Karađorđeve Crne Gore", poručuje Vraneš.

Napominje da je Sretenje posle Božića, Vaskrsa i Vidovdana najznačajniji dan za Srbe.

"Sretenje treba da proslavlja celi srpski narod od Australije do Amerike", kaže Vraneš.

U ovom mestu na severu Crne Gore bivši režim već duže vreme je radio na podsticanju mržnje među meštanima. Nedavno objavljena Skaj prepiska otkrila je da su iza ispisivanja grafita "Srebrenica '92." i "Selite se Turci" u Pljevljima stajali kavački kriminalni klan i deo crnogorske policije.

Nakon izbora 2020. na kojima je DPS izgubio vlast, Pljevlja je osvanula u ovim grafitima mržnje, za koje su osumnjičeni Srbi. Ispostavilo se da je glavni organizator bio sada uhapšeni policijski službenik Petar Lazović.

On je tražio da se poruke mržnje potpišu sa četiri slova "S", kako bi okrivili Srbe. Polomljena su i stakla na prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima, a situacija je lako mogla da izmakne kontroli.

"Aktivisti i članovi DPS-a su to radili po nalogu Veselina Veljovića i Duška Markovića. Mi smo i tada govorili da imamo dokaze za to", kaže Vraneš.

Dodaje da je tužilaštvo odustalo od postupka jer navodno nema dovoljno dokaza, iako su "svi znali da je to uradila tajna policija Markovića i Veljovića".

"To su upravo oni koji me danas napadaju", napominje Vraneš.

"Od Đorđa se Stambol trese, krvožedni otac kuge, sabljom mu se Turci kunu - kletve u njih nema druge", zapisao je Njegoš u "Posveti prahu oca Srbije", predgovoru svom "Gorskom vijencu".

Ko bi rekao da će Karađorđe i danas, vekovima kasnije, izazivati ovako burne reakcije, ali ne u Stambolu, već u Crnoj Gori.

image