Srbija i Balkan

"Čuvaj se snajpera, Dritane": RT Balkan analizira napade i politička ubistva u Crnoj Gori

Službe rade novu procenu bezbednosti Abazovića, nakon čega će biti odlučeno da li je potrebno da bude bolje obezbeđen. Imajući u vidu koliko je nerasvetljenih ubistava i napada u Crnoj Gori, svaka pretnja je zabrinjavajuća
"Čuvaj se snajpera, Dritane": RT Balkan analizira napade i politička ubistva u Crnoj Gori© R.R./ATAImages

"Čuvaj se snajpera Dritane", tako glasi pretnja koju je premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović dobio nakon što je u ponedeljak uhapšen bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Ova poruka stigla je na društvenoj mreži TikTok i policija radi na pronalaženju onoga ko je jezivu pretnju uputio Abazoviću.

Crnogorske službe rade novu procenu bezbednosti Abazovića, nakon čega će biti odlučeno da li je potrebno da bude bolje obezbeđen.

Otkad je postao premijer, Abazović je više puta govorio da mu je bezbednost ugrožena. Situacija je kulminirala prošle godine na sednici Skupštine na kojoj je raspravljano o smeni Abazovićeve vlade.

Tada je optužio vrh bivše vlasti za šverc cigareta, prodaju droge, izvoz kriminala širom Evrope i još mnogo štošta. Javno je prozvao, ime po ime, svakoga ko stoji iza nelegalnih poslova. Zbog te prozivke vlasnik građevinske kompanije "Bemaks" Ranko Ubović, jedan od prozvanih, podneo je tužbu protiv Abazovića i taj spor se još vodi.

"Sve je krenulo zbog zaplene cigareta u luci Bar, tada počinje kampanja protiv mene", rekao je tada Abazović.

Ipak, udar Đukanovića i njegovih pristalica na Abazovića krenuo je ranije. Zato moramo da se podsetimo vremena kada je Đukanović bio gospodar života i smrti, ili kako se u Crnoj Gori govorilo: "dva i dva nije četiri, nego kako Milo kaže".

"Bitango" i 21 milion evra

Još 2013. godine na sednici Skupštine Crne Gore tadašnji premijer Milo Đukanović u nedostatku argumenata u raspravi, mladog poslanika Dritana Abazovića nazvao je bitangom i budalom. Apsurdno zvuči to što je Đukanović tom prilikom poslanike opozicije optužio da su "predstavnici mafije koji su osnovali stranku da odbrane svoj kriminal".

Da su politički protivnici pokazalo se i prilikom formiranja vlade Zdravka Krivokapića. Dotadašnja opozicija imala je 41 poslanički mandat, samo jedan poslanik je pretegnuo na stranu da Đukanovićeva stranka ostane bez vlasti. Abazović je potvrdio da mu je nuđen 21 milion evra da ne uđe u koaliciju, te da vlada ne bude formirana, ali je ostalo nedorečeno ko mu je ponudio mito.

Postoji više razloga zbog kojih je Abazović meta pretnji, jer je više sudija, tužilaca i ostalih funkcionera bliskih bivšem režimu u poslednjih godinu dana uhapšeno.

Ipak, zanimljivo da je Abazović poslednjih dana u javnost izneo da je od američkih službi i FBI tražio da pomognu Podgorici da napokon reši slučaj ubistva glavnog urednika novina "Dan" Duška Jovanovića.

Jovanović je zbog pisanja o švercu cigareta i sprezi vlasti sa kriminalom najpre dobijao pretnje, a onda je ubijen je kad se vraćao sa posla, nedaleko od redakcije. Ubice su pobegle automobilom koji su potom spalili, a slučaj nikada nije rešen.

Sa mnogo adresa u Crnoj Gori stigle su osuđujuće poruke nakon Abazovićeve najave o njegovoj rešenosti da slučaj bude dovršen, a verovatno ima razloga da budu zabrinuti.

Sprečen atentat na visokog policijskog službenika

Prethodnih dana sprečen je atentat na visokog policijskog službenika, rekao je ministar policije Filip Adžić. Kako prenose crnogorski mediji, u pitanju je šef Specijalnog policijskog odeljenja Predrag Šuković.

Šuković je ranije već bio meta napada. Na njega je pucano 2016. godine, usred dana u strogom centru Podgorice ranjen je više puta u noge. Šuković je javno govorio o umešanosti tadašnjeg potpredsednika Vlade Duška Markovića i bivšeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića u šverc cigareta.

Na isti način, pucanjem u noge, ranjena je 2018. i novinarka Olivera Lakić koja je pisala o švercu cigareta. Ona je napadnuta ispred svoje zgrade, a nalogodavac nikada nije otkriven. Lakić je još od 2011. bila na meti napada i pretnji jer je pisala o tome kako se krijumčare lažni brendovi cigareta.

Kako prolaze oni koji rade svoj posao pokazao je i primer inspektora Slavoljuba Šćekića koji je ubijen 2005. na kućnom pragu. Na njega su ispaljena 23 metka u trenutku kada je radio na slučaju napada na hotel "Splendid", a kako tvrdi njegova porodica, ubijen je jer je otkrio spregu vrha vlasti i mafije.

Šćekić je bio načelnik kriminalističke policije koja je vodila istragu ubistva Jovanovića.

"Moj brat je otkrio i 'prljave policajce', koji su na platnom spisku mafije. Započeo je 'čišćenje' policije od mafije i organizovanog kriminala" ispričala je Šćekićeva sestra Slavica.

Koliko je opasno u Crnoj Gori pretiti snajperom jasno je ako se prisetimo slučaja napada na biznismena Miodraga Davidovića Daku. On je ranjen iz snajpera u beogradskom hotelu "Kraun plaza" 2019. godine dok je bio u društvu vladike Joanikija. Osim bavljenja biznisom, Davidović je bio zainteresovan i za politiku, što bi takođe mogao da bude motiv za napad na njega.

Saša Pejanović - čovek koji je privrženost srpstvu platio životom

Možda najtužnija priča o represiji i policijskom teroru je priča o Saši Pejanoviću. Ovaj reprezentativac SFRJ i SCG u boksu moćnicima iz vlasti zasmetao je jer nije hteo da se pomiri sa odlukom Podgorice o tzv. Kosovu.

Tadašnja vlast, bez odluke Skupštine ili referenduma, odlučila je da prizna nezavisnost tzv. Kosova što je naišlo na veliki otpor naroda.

Na protestima protiv tog poteza Đukanovićevog režima bio je i Pejanović. 

Iako je i sam do 2006. godine bio pripadnik policije, nakon protesta strahovao je da će ga oni kojima je posao bio da ugase svaki mogući otpor režimu uhapsiti.

Rešio je da se sam preda, ali uz prisustvo novinara, koji su zabeležili kako ulazi u zgradu policije zdrav, prav i bez povreda.

Pejanović je 26 sati proveo u ozloglašenoj "Betonjerci" gde je prebijan palicama i šutiran čak i kad je pao u nesvest. Pokušao je nakon toga da medijima kaže šta je preživeo i da pokaže povrede koje je zadobio, ali to niko nije objavio.

Da bi zabeležio šta je doživeo Pejanović je snimio video u kojem govori kakvu torturu je preživeo. Kako je i sam rekao u snimku, veruje da ga je Bog sačuvao da ne umre u "Betonjerci" kako bi mogao da ispriča svoju golgotu.

Tužio je policajce za torturu, ali su odlukom Višeg suda svi oslobođeni.

Pejanović je ubijen 2011. u bašti kafića u Podgorici, kada mu je pripadnik Specijalne jedinice Zoran Bulatović usred dana pucao u grudi. Pejanovićeva sestra Tanja tvrdila je da je Bulatović nakon ubistva odmah pozvao Veselina Veljovića. Dokazao je da je pištolj marke "glok 17" kojim je Pejanović ubijen bio službeni, a da ga je Bulatović zadužio još 2004. godine po odobrenju Veljovića.

U strahu za svoj život i život svojih porodica mnogi nisu govorili šta su preživeli. Za one koji su bili spremni da se bore, država je pronalazila načine da sabotira istrage, a odgovorne ne kazni.

Tako je novinar Tufik Softić 2007, nakon serije tekstova o kriminalnim grupama na severu Crne Gore, napadnut ispred svoje kuće u Beranama. Oni koji je označio kao napadače saslušani su tek nakon 7 godina. Softić je na kraju tužio Crnu Goru i nakon deset godina - 2017. dobio spor.

Prepiske iz Skaj aplikacije iz dana u dan otkrivaju umešane u kriminal

Slučajevi policijske tortura i organizovanih napada u javnost su do sada dospevali zahvaljujući hrabrim pojedincima koji su bili spremni da o tome svedoče. Situacija se promenila zahvaljujući tome što su mnogi pripadnici kriminalnih klanova širom sveta, pa i u Crnoj Gori, koristili mobilnu aplikaciju Skaj, uvereni da su njihove poruke tako zaštićene.

Kako je aplikacija otključana, prepiske koje obiluju imenima visokih funkcionera, kojima se potvrđuje njihova sprega sa kriminalom, ali i fotografije policijske torture dostavljene su policiji. Da bi bili sprovedeni kao dokazi potrebna je i politička volja.

Najbolji primer je to što je Europol dokaze Crnoj Gori dostavio još početkom 2020. ali zvaničnici iz Podgorice nisu bili spremni da ih upotrebe za hapšenja.

Kada je vlast izmenjena, kao i članovi Specijalnog državnog tužilaštva, počela su hapšenja. Među njima je i pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović, sin nekadašnjeg visokog funkcionera Zorana Lazovića. Fotografiju Lazovića i Zvicera koja je pronađena na Skaju nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokušao je da opravda rečima da je Lazović bio operativac na specijalnom tajnom zadatku, te da je zato bio kod Zvicera na porodičnom slavlju.

Novi dokazi i prepiske koji su objavljeni poslednjih dana pokazali su da to nije tačno. Objavljene su i brojne fotografije torture iz policijskih prostorija, uz koje se Lazović hvali kako stoji iza njih. Osim fotografija, Lazović je napisao i da Milo Đukanović mesečno dobija na ruke 300.000 evra. 

Da bi sve iz prepiski bilo procesuirano potrebno je da iza toga stane glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović u koga su zagledani svi željni pravde u Crnoj Gori. U retkom pojavljivanju u javnosti Novović je rekao da je predan svom poslu, ali da je i njemu bezbednost ugrožena.

"Želim da se sva deca igraju slobodno u parkovima, ali moram da vam kažem da se moja deca trenutno igraju u sobi", rekao je Novović ukazujući na to da obavlja posao koji bi retko ko u Crnoj Gori prihvatio.

image