Srbija i Balkan

Nestorović s poslanicima kod Dodika: Hila proglasiti personom non grata, prekinuti pregovore sa EU

Želimo da Srpska i Srbija sarađuju, poruka je koju su poslali Dodik i poslanici liste "Mi – Glas iz naroda"
Nestorović s poslanicima kod Dodika: Hila proglasiti personom non grata, prekinuti pregovore sa EU© Кабинет председника Републике Српске

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Banjaluci sa poslanicima liste "Mi – Glas iz naroda" Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandrom Pavićem.

Nakon sastanka, Dodik je rekao da Republika Srpska želi da izgradi sposobnost nezavisnog delovanja i postojanja sa jakim vezama koje bi mogla da uspostavi sa Srbijom.

"Želimo da Srpska i Srbija sarađuju. Zahvalan sam Nestoroviću koji je bio i gost Srpske kada je obeležavala Dan Republike, 9. januara. Na sastanku smo razmenili mišljenja i političke poglede na trenutnu situaciju", rekao je Dodik.

Nestorović je kazao da je cilj politike koju zastupa da Srbi u Republici Srpskoj automatski postanu državljani Srbije i poručuje da će širiti ovu ideju.

Kako je dodao, Srbi moraju da žive u istoj državi.

Nestorović je kazao da Srbija treba da prekine pregovore sa Evropskom unijom. "To je jedna farsa. Nikad nas neće primiti", ocenio je Nestorović.

Govoreći o odnosima sa Zapadom, Nestorović je kazao da bi američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila trebalo proglasiti personom non grata.

"Ne želimo pregovore sa Amerikancima, Englezima, Evropskom unijom", poručio je Nestorović.

Na pitanje o političkoj situaciji nakon održanih izbora, Nestorović je kazao da njegova lista neće podržati nijednu stranu pri formiranju vlasti u Beogradu.

"Nećemo biti deo nijedne koalicije", rekao je Nestorović.

Dodik je naglasio da je situacija na Kosovu pitanje svih Srba gde god se nalazili.

"Ono što sada doživljavaju je zajednička opservacija nas, da je cilj međunarodne zajednice da se Srbi isele. Naš cilj je da Srpska izgradi sposobnost nezavisno delovanje i postojanje sa jakim vezama koje bi mogli da uspostavimo sa Srbijom", rekao je Dodik.

Kaže da ne vide da u procesu razgradnje Dejtonskog sporazuma ima mesta za Republiku Srpsku i Srbe i napominje da je BiH protektorat, kojim upravljaju "nezavršene situacije" poput Kristijana Šmita, koji pokušava da bude visoki predstavnik.

Dodik je poručio da u Republici Srpskoj američki ambasador ne može da drži predavanje niti može da se meša u naša unutrašnja pitanja.

"Smatram da svako ko je državljanin Republike Srpske treba da ima automatski i državljanstvo Republike Srbije. To pravo imaju i drugi narodi i tu ne bi trebalo da bude ništa sporno", poručio je predsednik Srpske.

image