Srbija i Balkan

Vatrometi širom Srbije za Dan državnosti; Vučić dodelio odlikovanja (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je večeras više od 100 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama
Vatrometi širom Srbije za Dan državnosti; Vučić dodelio odlikovanja (VIDEO)© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

U Predsedništvu Srbije večeras je završena ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, u okviru obeležavanja Dana državnosti, koji se obeležava u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak moderne srpske države Srbija obeležava Dan državnosti - Sretenje.

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan – Sretenjski. Formalni naziv je tada zapravo bio Knjažestvo.

Takođe, na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika.

  • 15. feb 2024 • 21:30

    21:30

    Novi Sad večeras

  • 21:21

    I Kragujevac je zasijao od spektakularanog vatrometa

  • 21:11

    I nebo iznad Kragujevca osvetljeno vatrometom

  • 20:35

    Vatrometi širom Srbije

     Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, večeras je u 20.30 sati istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske biti organizovan vatromet.

    U Beogradu je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka, krenuli su sa Kalemegdana u 20.25 sati.

    Zaustavljanjem kod Kule Beograd, formirali su oblik i boje srpske zastave, i time označili početak vatrometa.

    Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde, istovremeno je počeo u Beogradu kod Kule Beograd, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored reke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve, i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad.

    Tokom trajanja vatrometa u Beogradu, na displeju Kule Beograd prikazana je srpska trobojka, a na samom vrhu prikazivana je rečenica "Živela Srbija".

    Specifičnost vatrometa je da su Piro - muzički, i prvi put se izvode u ovim gradovima po jedinstvenoj muzičkoj numeri za sve vatromete u Srbiji.

    Manifestaciju je u svim gradovima posmatrao veliki broj građana.

  • 20:01

    Pavlina Radovanović: Sretenjski orden pripada srpskom narodu na KiM

    Interpretatorka narodnih i pesama sa Kosova i Metohije, 14-godišnja Pavlina Radovanović izjavila je večeras da je Sretenjski orden, koji joj je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, velika čast za nju, ali da on pripada i srpskom narodu na KiM.

    "Orden je velika čast za mene, pre svega što su mene odabrali za ovogodišnjeg dobitnika. Ali ja mogu slobodno reći da ovo nije samo moja nagrada, već ova nagrada pripada svom narodu na KiM", rekla je Pavlina za Tanjug.

    Dodala je da joj je od početka cilj da se svi Srbi ujedine, a to se, kako smatra, može postići samo verom i pesmom.

  • 18:11

    Episkop Arsenije: Sretenjski orden predstavlja veliku čast i priznanje

    Episkop niški Arsenije rekao je večeras da Sretenjski orden drugog stepena koji mu je večeras uručen povodom Dana državnosti predstavlja veliku čast i priznavanje za sve što je urađeno na teritoriji Niške eparhije u prethodnom periodu.

    "Konkretno, orden smo dobili zbog izgradnje pet kuća u opštini Medveđa. To je rubni deo Niške eparhije, gde smo uvideli potrebu da postoje porodice sa više dece, koje nemaju svoj krov nad glavom", rekao je Arsenije za Tanjug nakon uručenja odlikovanja.

    Arsenije je objasnio da su izgrađene montažne kuće za pet porodica, a da je u planu da se ove godine izgrade još dve kuće.

    "U toku prošle godine, od maja do oktobra, mi smo uselili pet porodica i u tih pet kuća živi 16 dece. To je, povod za dodelu ove nagrade, što za nas predstavlja veliku čast i priznanje za ono što smo radili, ali i podstrek da svoj humanitarni rad dalje nastavimo", naveo je Arsenije.

  • 18:03

    Vučić: Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas, 40 dana posle Božića, slavimo Sretenje. On kaže da je za nas Sretenje "crveno slovo".

    "Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje. Najglasnija i najjasnija poruka još iz Marićevića jaruge bila je da se globa davati ne može, niti trpeti zulum i nepravda", rekao je Vučić.

    Kaže da je Srbija danas prirodan i velik nastavak čežnji koju su ustanici imali.

    Ukazao je na najvažnije događaje u osnovanju moderne srpske države.Opširnije pročitajte ovde.

  • 18:02

    Počela svečanost dodele odlikovanja povodom Dana Državnosti

    U Predsedništvu Srbije večeras je počela svečana ceremonija dodele odlikovanja povodom Dana državnosti, a zaslužnim pojedincima i institucijama priznanja će uručiti predsednik Aleksandar Vučić.

    Među više od sto nagrađenih su diplomate, profesori, akademici, književnici, sportisti kao i više institucija.

  • 17:57

    Počeo multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora

    U okviru obeležavanja Dana državnosti i svečanosti dodele sretenjskih priznanja večeras je počeo multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora kome prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    Vizuelni performans pod nazivom "Slava i trajanje" predviđa da se putem 3D svetlosne animacije na fasadi zgrade Starog dvora ožive motivi ustanka, ustava, simboli državnosti.

    Okupljenima će se kroz glas glumca obratiti Karađorđe, a reč je o adaptaciji teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

    Multimedijalni umetnik Dušan Jovović rekao je ranije danas za Tanjug da će na zgradi Starog dvora, uz pomoć novih tehnologija i digitalne umetnosti biti prikazan mali deo naše bogate kulture i umetnosti kojima se ponosimo širom sveta.

    Predsednik Vučić će večeras u zgradi Predsedništva uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

    Posle dodele odlikovanja Reprezentativni orkestar Garde i Policijski orkestar prirediće Promenadni koncert od Kalemegdana do Trga Republike.

image