Srbija i Balkan

Poskupela i priprema za malu maturu: Za privatne časove i više od 100.000 dinara

Fond časova za svaki predmet pojedinačno je 40, a ukoliko se dete priprema samo iz jednog predmeta cena je od 20.000 dinara, za dva 45.000, a za tri predmeta od 60.000 dinara. U pojedinim školama priprema košta i više od 100.000 dinara
Poskupela i priprema za malu maturu: Za privatne časove i više od 100.000 dinaraGetty © Joe Raedle

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je da je postao trend među roditeljima da uzimaju privatne časove deci za pripremu male mature i da za to izdvajaju velike sume novca, jer priprema za sva tri predmeta može da košta i više od 100.000 dinara. On napominje da roditelji misle da će tako imati bolju i kvalitetniju kontrolu nam detetom i njegovim učenjem.

"Privatni časovi su, nažalost, poskupeli sa rastom cena. U proseku se cena kreće negde od 1.500 dinara za jedan školski čas ili 2.500 za dva školska časa. To je cena koju naplaćuju kvalitetni nastavnici", rekao je Antić.

Međutim, kako objašnjava Antić, ono što nije dobro je što roditelji plaćaju nastavnike sličnih struka, na primer za matematiku programere, IT stručnjake ili mašince.

"Oni sigurno znaju matematiku, ali pedagoški pristup je sasvim drugačiji. Od uvoda, preko razrade, do zaključka, to je sasvim drugačiji plan od onih nastavnika koji rade u osnovnoj školi i koji pripremaju đake", ukazuje Antić.

On napominje da i škole, opštine i razna udruženja organizuju pripremnu nastavu, koja je najčešće besplatna.

"U školi je to uglavnom šesti čas ili sedmi čas, između smena. Nekada bude od četiri sata popodne kad nastavnik završi. Mnogo bi bilo bolje rešenje da se subotom to radi - dva časa srpskog, dva časa matematike", smatra Antić.

Kako objašnjava, i u školama treba da se pripremna nastava organizuje u manjim grupama, a ne u grupi od 30 učenika, jer su manje grupe efikasnije. Zato se roditelji odlučuju da plate privatne časove, ali Antić napominje da to ne znači da će dete imati bolji rezultat na završnom ispitu, jer ako nije učilo na vreme kroz četiri godine teško će svo gradivo savladati za 40 časova.

Zamenica direktora OŠ "Gavrilo Princip" Aleksandra Grujić Jankuloski kaže da ova škola već godinama organizuje pripremnu nastavu za učenike.

"Svi učenici su na pripremama nakon nastave, s obzirom na to da mi radimo u jednoj smeni. Nakon nastave, sve od sedmog časa nadalje su pripreme za polaganje završnog ispita. Obavezan fond je 10 časova po predmetu, koji se uglavnom realizuje neposredno pred polaganje završnog ispita. Međutim, nastavnici rade više, znači otprilike svodi se na nekih 36 časova", kaže Grujić Jankuloski.

Ona kaže da se učenici opredeljuju da li žele ili ne da dolaze na pripremnu nastavu, ali da škola utiče da to ipak bude obavezno.

" U svakoj generaciji ima dece i roditelja koji se odlučuju za privatne časove i to je postala moda i trend. Savet deci je da nemaju tremu, da budu opušteni. Oni koji su učili redovno sve to znaju, samo treba da obnove i da se sve slegne do juna", ističe Grujić Jankuloski.

Roditelji dodaju da u školama ima pripremne nastave i da se uglavnom po predmetu organizuje po 15 časova, koji su raspoređeni od februara do juna.

Za jedan predmet, to jest za dvočas, u pojedinim privatnim školama potrebno je izdvojiti od 1.250 dinara, za dva predmeta je cena po dvočasu 1.125. dok je za tri predmeta cena dvočasa 1.025 dinara.

Fond časova za svaki predmet pojedinačno je 40, a ukoliko se dete priprema samo iz jednog predmeta cena je od 20.000 dinara, za dva 45.000, a za tri predmeta od 60.000 dinara. U pojedinim školama priprema košta i više od 100.000 dinara.

Privatne škole organizuju nastavu u manjim grupama, od dva do tri polaznika, a ako se čas organizuje jedan na jedan, onda su cene više.

Privatne škole daju mogućnost i plaćanja na rate, a kada se plati celokupan iznos roditelji mogu dobiti i popust, koji je od 10 do 20 odsto, dok pojedine škole u cenu paketa uračunaju i zbirke za pripremnu nastavu.

Pored privatnih škola, kojih u Srbiji ima gotovo u svakom gradu, osmaci i preko oglasa mogu da dođu do nastavnika za pripremnu nastavu, a cene časova, to jest jednog časa od 45 minuta su od 1.200 dinara pa naviše.

Na sajtu Ministarstva prosvete postoji E- vežbaonica na kojoj ima 4.200 zadataka koji mogu da pomognu učenicima da se pripreme za polaganje male mature. Zadaci obuhvataju sedam predmeta - srpski jezik ili maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija, a raspoređeni su prema težini na tri nivoa - osnovni, srednji i napredni.

image