Srbija i Balkan

Gervala traži Rodeovu smenu: "Mnogo se meša"

Prištinska ministarka nezadovoljna je delovanjem Nemačkog ambasadora u toj zemlji
Gervala traži Rodeovu smenu: "Mnogo se meša"© Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala zatražila je od Nemačke da udalji aktuelnog ambasadora te zemlje u Prištini, Jerna Rodea, piše "Albanijan post", pozivajući se na izvore u ministarstvu i nemačkoj ambasadi.

Zašto je pukla tikva između prištinskih vlasti i ambasadora koji srpske manastire predstavlja kao "kosovske" ne zna se, ali je Gervala, kako se navodi, zahtev uputila tokom poslednje posete Berlinu, gde se, osim sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom, sastala i sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom.

Pomalo nerealno deluje objašnjenje da je Gervala izrazila nezadovoljstvo zbog Rodeovog delovanja, žaleći se da se "mnogo meša". Jer, da nije bilo mešanja stranaca poput Rodea, ne bi bilo ni vlasti takozvanog Kosova, pa ni Gervalinog ministarskog mesta.

"On piše o stvarima koje ga se ne tiču i zbog toga treba da napusti Kosovo", rekla je takozvana ministarka žaleći se da Rode često objavljuje svoje misli i na društvenoj mreži Iks.

Sudeći po pisanju "Albanijan posta" Gervala, koja je ima i nemačko državljanstvo i muža koji je bio nemački poslanik, na sve to izgleda ima i ozbiljan pik na Nemce, te se tako već žalila i na izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Zaracina, kao i na savetnika nemačkog kancelara Olafa Šolca Jensa Pletnera.

Za Pletnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-nemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum iz Brisela između takozvanog Kosova i Srbije, Gervala je rekla da se previše angažuje u nemačkoj spoljnoj politici za "Kosovo" i da je "potpuno amortizovao Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke".

Gervala je rekla da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Berbok, ali se požalila da "Pletner ne ostavlja prostor za ministarku i iz Kancelarije vodi spoljnu politiku Nemačke u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan.

"Albanijan post" tvrdi i da je nemački ambasador upoznat sa Gervalinim zahtevom da ga "smeni".

Kurtijeva ministarka i inače je sklona ovakvim metodama "diplomatije", pa je tako pre nekoliko meseci odjeknula njena izjava da je u bezbednosnom smislu Evropska unija "tigar od papira" kao i da bez SAD i NATO-a nije u stanju da obezbedi mir u Evropi. Zbog ovakvog ponašanja, možda i ne čudi izjava bivšeg ambasadora tzv. Kosova u Severnoj Makedoniji Đerđa Dedaja da ona "i ne zna šta je diplomatija".

image