Srbija i Balkan

Milanović: Plenković je lažov, politički fejker i zaštitnik kriminala i korupcije

Hraneći se danas briselskim uputstvima kao nekada kroasanima, spreman je da hrvatski državni interes gurne pod tepih samo da mu ime ostane u bubnju za popunjavanje evropskih fotelja, tvrdi hrvatski predsednik
Milanović: Plenković je lažov, politički fejker i zaštitnik kriminala i korupcijeGetty © Stipe Majic/Anadolu Agency

Hrvatski predsednik Zoran Milanović otvoreno je danas optužio premijera Andreja Plenkovića da je glavni zaštitnik kriminala i korupcije, prvi i jedini predsednik Vlade u istoriji hrvatske države koji je politički doslovce okupirao Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) i stavio ga pod svoj direktni nadzor.

"Da bi zaštitio sebe, AP (Plenković) i svoje uskostranačke sledbenike od mogućeg krivičnog progona, osmislio je i inscenirao 'demokratsku' farsu te je ne pitajući za interes države nametnuo Ivana Turudića za šefa DORH-a uoči samih parlamentarnih izbora", navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Republike Zorana Milanovića.

Ističe se da Plenković "operacijom Turudić" želi da sakrije ili izbriše sve tragove korupcije, kriminala i stranačko-političkog pogodovanja koji vode prema bivšim, ali i sadašnjim zvaničnicima njegove Vlade i stranke.

"Donošenjem represivnog zakona o zaštiti svog lika i dela, Leks AP-a, Andrej Plenković daje Turudiću u ruke i zakonsku palicu kojom će se uterivati ljudima strah u kosti", stoji u saopštenju.

Ističu da je u "zlo doba Andreja Plenkovića" Hrvatska postala najkorumpiranija u svojoj istoriji, a nezamislivo je postalo stvarnost.

"Ljubitelja i prijatelja kriminalaca, Turudića, zadužio je da se bori protiv kriminala. I to u trenutku kada niska njegovih izabranika čeka optužnice, a ostacima ostataka njegove 'verodostojne' Vlade prete istrage", navodi se u saopštenju s Pantovčaka.

Navode da je Plenković lažov i politički fejker koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a.

"U istoriji hrvatske demokratije (Plenković) će ostati merna jedinica za političke podvale...Plenković je stigao do besprizornog laganja ljudima u oči. Ujutro kaže da je zatražio bezbednosnu proveru Turudića, popodne kaže da nije zatražio jer ne može. Laže identično kao Turudić kada u kamere govori da se nije video s Mamićem i to samo sat vremena nakon što je s njim sedeo u automobilu", navode iz Kabineta Milanović.

Nazivajući Plenkovića lažovom i manipulatorom, navode da u osam godina vladanja, nema ni jednu donetu odluku a da pre toga nije izmerio svoj interes.

"Hraneći se danas briselskim uputstvima kao nekada kroasanima, spreman je da hrvatski državni interes gurne pod tepih samo da mu ime ostane u bubnju za popunjavanje evropskih fotelja".

Umislio se, kažu, Andrej Plenković toliko da glumi sledbenika Franje Tuđmana "s kojim nema ama baš ništa zajedničko".

Usuđuje se, ističu, da meri nacionalne osećaje svojih političkih oponenata, dok je njegov nacionalni osećaj otkrio "tek kada mu je ponestalo drugih kvalifikacija za političku karijeru".

image