Srbija i Balkan

Komandant Kfora: Pratimo bezbednosna dešavanja, zabrana dinara na KiM može da zaoštri situaciju

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj eskalaciji na severu KiM, komandant Kfora je odbio da spekuliše "o bilo kakvom budućem scenariju"
Komandant Kfora: Pratimo bezbednosna dešavanja, zabrana dinara na KiM može da zaoštri situaciju© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Misija Kfora pomno prati sva bezbednosna dešavanja u regionu, izjavio je komandant ovih međunarodnih snaga Ozkan Ulutaš i dodao da bi zabrana upotrebe dinara mogla da zaoštri situaciju na Kosovu i Metohiji.  

On je u intervjuu za TV Dukađini istakao da mu je prioritet unapređenje komunikacije i koordinacije zasnovane na poverenju, dodavši da Kfor redovno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima.

"Kao komandant Kfora, imam sastanke sa mnogim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, šef misije EU za vladavinu prava (EULEKS), i predstavnici Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i diplomatske zajednice", rekao je Ulutaš.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj eskalaciji na severu KiM, komandant Kfora je odbio da spekuliše "o bilo kakvom budućem scenariju", istakavši da Kfor prati razvoj situacije.

"Pomno pratimo sva relevantna bezbednosna dešavanja u regionu. Ostajemo fokusirani na sprovođenje svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, a to je da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, u bilo koje vreme i na nepristrasan način", rekao je Ulutaš.

Komentarišući odluku prištinskih vlasti o zabrani dinara, komandant Kfora je ocenio da bi to moglo da zaoštri situaciju.

"To je političko pitanje, radije ga ne bih komentarisao. Kfor ima vidljivo i fleksibilno prisustvo na celom Kosovu, što nam omogućava da pažljivo pratimo sva relevantna bezbednosna dešavanja", rekao je Ulutaš.

On je istakao da je glavni zadatak misije da spreči "svaki rizik od eskalacije", dodavši da je Kfor spreman i opremljen da se suoči sa svakim eventualnim izazovom, u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija.

Dodao je da misija trenutno ima oko 4.500 vojnika na Kosovu i Metohiji iz ukupno 28 zemalja.

image