Srbija i Balkan

Drecun: Međunarodnoj zajednici jasno da Kurti stvara probleme na KiM

Dosadašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je naveo da onemogućavanje normalnih uslova za život Srba na KiM znači pokušaj promene etničkog sastava stanovništva na toj teritoriji
Drecun: Međunarodnoj zajednici jasno da Kurti stvara probleme na KiMGetty © Pierre Crom

Međunarodnoj zajednici, a posebno Sjedinjenim Američkim Državama, je jasno da režim Aljbina Kurtija generiše probleme i da on zapravo stvara uslove koji onemogućavaju normalan život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, izjavio je doskorašnji predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je, gostujući na televiziji Pink, istakao da onemogućavanje normalnih uslova za život Srba na KiM znači pokušaj promene etničkog sastava stanovništva na tom delu teritorije.

"Znate, postoje dva načina etničkog čišćenja. Jedan je uz brutalnu upotrebu sile. Ako bi to pokušao, onda mu je neizvesno kako bi reagovao KFOR. Naišao bi sigurno na snažne osude u međunarodnoj zajednici, a ne bi bila isključena ni reakcija naših snaga bezbednosti, ako bi pretio neki opasan pogrom srpskom narodu", rekao je Drecun i naglasio da to predstavlja veliki rizik za premijer privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.Zato se odlučuje za ovu drugu varijantu etničkog čišćenja, koja pretpostavlja terorizam i konstantni teror na Srbima", ističe Drecun.

Drecun se osvrnuo i na navode da Nemačka planira da poveća broj bezbednosnih trupa na KiM.

"Nije džaba ministar odbrane Nemačke bio u Prištini. Postignuti su neki bezbednosni aranžmani sa Prištinom o kojima ne znamo mnogo, ali Nemačka je jedan od isporučilaca opreme i oružja za tzv. kosovske bezbednosne snage", napomenuo je on.

Kako je naveo, taj bezbednosni aspekt ukazuje na to da NATO verovatno očekuje neku novu krizu i da mu je potreban veći broj vojnika, ali da je u našem interesu da sačuvamo mir.

"Rešavanje kosovskog pitanja na politički miran način pruža nam mogućnost da pomognemo srpskom narodu da opstane. Svaka destabilizacija smanjuje broj Srba na Kosovu i Metohiji", naglasio je Drecun.

On je dodao su nam glavni saveznik u tome Sjedinjene Američke Države.

"Znate, kad imate problem, kome se obraćate? Jedini koji mogu da utiču pritiskom na to su Amerikanci", rekao je Drecun.

Istakao je da je za nas veoma značajno upozorenje koje je Kurtiju uputio pomoćnik državnog sekretara SAD-a Džejms O'Brajan.

"Oni su u više navrata upozoravali da ponašanje Kurtija remeti partnerstvo između Vašingtona i Prištine i da on onemogućava Vašingtonu da deluje na međunarodnom planu u korist Prištine", rekao je Drecun.

Kako je naveo, da bismo gradili što uspešniji odnos sa Amerikom treba da shvatimo glavni pravac njihovog geopolitičkog delovanja i da jačamo bilateralnu i vojnu saradnju.

"Ne možete politiku i interese države graditi samo na emocijama, na nečemu što su stereotipi, na nečemu što predstavlja tradiciju. To je dobra osnova, ali morate i da se okrenete ka nečemu što je novo. Da na tom novom prostoru, ako treba eksperimentišete, ali nikako ne smete da budete zatvorenog uma", zaključio je Drecun.

image