Srbija i Balkan

Drecun upozorava: Priština želi da onemogući normalan život srpskom narodu na KiM

Da je Kvinta zaista želela da zaustavi Kurtija, to je već mogla da uradi, a ne da se čeka poslednji trenutak, ocenjuje Milovan Drecun
Drecun upozorava: Priština želi da onemogući normalan život srpskom narodu na KiM© A.K./ATAImages

Priština od danas ukida dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, a jedino sredstvo plaćanja trebalo bi da bude evro. Uprkos tome, Priština je najavila prelazni period za uvođenje evra kao jedine valute na Kosmetu.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun tvrdi da taj potez privremenih prištinskih institucija ima dvostruki cilj.

"S jedne strane, Priština želi da maksimalno protera državu Srbiju i njeno prisustvo na Kosovu i Metohiji, da eliminiše sve institucije koje mogu da se povežu sa našom državom, a s druge strane da u potpunosti onemogući jedan normalan život srpskom narodu i da mu jednostavno učini budućnost bez perspektive. Ako preduzimate takve poteze, vi onda direktno udarate na normalan život, na bezbednost ljudi, na sve ono što čovek treba da radi", ukazuje Drecun.

On smatra da se Aljbin Kurti neće na tome zaustaviti. Zato je najvažnije da se na premijera privremenih prištinskih institucija izvrši pritisak, da mu se ukine bilo kakva vrsta vojne pomoći, jer je na to najosetljiviji, ocenjuje on.

"On želi po svaku cenu da natera i Beograd, da tzv. Kosovo tretira kao državu. S druge strane, očigledno je da se i taj zapadni deo međunarodne zajednice koji može da utiče na ponašanje Prištine oglušuje, izgleda, o sve naše zahteve, naše molbe, o sve naše činjenice i argumente koje iznosimo, pa to može da izazove možda najtežu destabilizaciju i krizu na Kosovu i Metohiji", ocenjuje Drecun.

Da je Kvinta zaista želela da zaustavi Kurtija u toj nameri, to je već mogla da uradi, a ne da se čeka poslednji trenutak, kaže on. 

To se onda može oceniti kao jednostavno prihvatanje Kurtijeve politike da vrši pritisak na Beograd da pravi političke ustupke, tvrdi Drecun i dodaje da se u razgovorima u Briselu, u dijalogu, zapravo rukovode onim što Priština traži.

"Priština po svaku cenu hoće da postigne de fakto priznanje i da se Beograd složi sa članstvom tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Sada kada ne možete da izvršite direktan pritisak na Beograd, on se vrši, tu je i članstvo u EU, onda vi vršite pritisak na srpski narod, maksimalno mu onemogućavate normalan život. Srbi kreću sa iseljavanjem, nije to sada masovno iseljavanje, ali se smanjuje broj Srba koji ostaju na KiM", upozorava  predsednik skupštinskog odbora.

Da nema te podrške, drugačije bi on pregovarao, znao bi dokle može da ide, objašnjava sagovornik RTS-a.

"Najvažnija stvar je da se Kurtiju ukine bilo kakva dalja pomoć na tom vojnom planu i podrška u transformaciji KBS u tzv. Vojsku Kosova. Na to je najosetljiviji. Ako hoćete da ga zaista naterate da se ponaša onako kako bar čujemo u javnosti od nekih zapadnih političara, onda morate da prekinete tu podršku", naglašava Drecun.

NATO razmatra povećanje broja vojnika

Drecun je mišljenja da bi Aljbin Kurti mogao nastaviti sa preduzimanjem i drugih aktivnosti.

"Vidite, stalno izmišljaju neke mere koje su štetne za opstanak srpskog naroda", kaže Drecun i dodaje da je u Briselu u sedištu NATO-a imao razgovore i da ta alijansa sada razmatra povećanje broja vojnika na KiM. 

To, zaključuje Drecun, onda izaziva jednu tešku dilemu, da li uopšte neko na Zapadu želi da zaustavi Kurtija u pogubnom delovanju na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ili ne.

image