Srbija i Balkan

Direktor UKC Srpske sa timom lekara u Hagu: Važno je utvrditi zdravstveno stanje generala Mladića

Tim doktora iz Banjaluke dobro poznaje sve lekove koji se koriste u svetu i utvrdiće treba li general Ratko Mladić da koristi neke od tih lekova, rekao je dirktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić
Direktor UKC Srpske sa timom lekara u Hagu: Važno je utvrditi zdravstveno stanje generala Mladićawww.globallookpress.com © Icty/Xinhua

Tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, na čelu sa direktorom Vladom Đajićem stigao je u Hag gde će pregledati generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici. 

Cilj tima stručnjaka koji je danas stigao u Hag je da utvrdi zdravstveno stanje generala Vojske Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i pokuša da ga unapredi, rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić za RTRS.

"Ovde smo u Hagu, sa veoma stručnim kadrom iz Banjaluke, Milanom Stojakovićem, Nikolom Šobotom i Sinišom Miljkovićem, gde ćemo pregledati generala Ratka Mladića, koji se ovde nalazi u pritvoru. Prvo ćemo porazgovarati sa njim, da vidimo kakve tegobe ima, a zatim ćemo pogledati njegov medicinsku dokumentaciju", istakao je Đajić.

Dodaje da će nakon pregleda medicinske dokumentacije stručni tim doktora uraditi detaljan pregled generala Mladića.

"Cilj nam je da utvrdimo kakvo je njegovo zdravstveno stanje, te da vidimo možemo li pomoći da unapredimo zdravstveno stanje generala, odnosno da li prima adekvatnu terapiju", dodaje Đajić.

Direktor UKC Srpske navodi da tim doktora iz Banjaluke dobro poznaje sve lekove koji se koriste u svetu i da će utvrditi treba li general da koristi neke od tih lekova.

Đajić je juče rekao Srni da tim da su isto tako pregledali Stojana Župljanina i Miću Stanišića i, kako je rekao, "nakon naše posete, pregleda i promenjene terapije oni se osećaju mnogo bolje".

"Doprineli smo unapređenju njihovog zdravstvenog stanja i idemo sad da vidimo možemo li isto tako kod generala Mladića", objasnio je Đajić.

Đajić je ranije rekao da će troškove smeštaja i prevoza sami platiti.

"General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda Republike Srpske, a i našeg zdravstvenog sistema", rekao je Đajić.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sledećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Sheveningenu.

image