Srbija i Balkan

Rusija tražila da se Mladić pusti iz Haga: Sve lošije zdravstveno stanje srpskog generala

Predstavnik RF u SB UN tražio je da se primenjuju isti aršini za sve zatvorenike, te da se nastavi s praksom da se osuđenici puštaju zbog teško narušenog zdravlja
Rusija tražila da se Mladić pusti iz Haga: Sve lošije zdravstveno stanje srpskog generala© RT Balkan/Aleksandra Jaksic

Zdravstveno stanje srpskog generala Ratka Mladića je ekstremno loše i kad se uz to uzmu u obzir i njegove godine, sasvim je dovoljno osnova da on bude pušten na slobodu, ili da se prebaci na izdržavanje kazne u Srbiju u uslovima u kojima može da dobije adekvatnu lekarski pomoć, stav je Rusije koji je iznet na Sednici Saveta bezbednosti UN.

Ruski predstavnik je tražio da se primenjuju isti aršini prema svim zatvorenicima navodeći primer Felisijana Kabuge kojem se sudilo za zločine u Ruandi a koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten.

"Mi se s medicinskom službom Tribunala borimo već četiri meseca. Čak smo ih predsednici suda tužili za pogrešno lečenje i nedostavljanje zdravstvene dokumentacije porodici i njegovim advokatima, ali ona je odbila našu pritužbu i zahteve. Srpski kardiolog, pulmolog i neurolog su ga pregledali u septembru i novembru i ustanovili ozbiljne greške u lečenju i značajan pad kognitivnih sposobnosti", istakao je generalov sin Darko Mladić, te dodao da njegov otac ima ozbiljne probleme sa srcem, čak su mu obarali puls ispod 40, jer su mu davali trostruke doze betablokatora.

Ruski predstavnik u SB UN je ukazao i da prema odluci o osnivanju, Mehanizam za krivične sudove treba vremenom da smanjuje svoje funkcionisanje, a da sada kada više nema predmeta za suđenje, tužilaštvo i predsednik suda pokušavaju da stvore osnov za produženje rada do 2055. godine.

"Rok Haškog tribunala je bio 30 godina, a oni hoće da ga produže još trideset. Gledaju kroz prste zemljama koje ne poštuj uslove u zatvorima, pa osuđenici u Estoniji ne mogu uopšte ni sa kim da komuniciraju već godinama. Odnos prema Srbiji je diskriminatorski u odnosu na ostale. Hašim Tači je čak pušten da vidi roditelje, i to u periodu kada su se dešavali pritisci na svedoke", rekla je predstavnica Rusije.

Stalni predstavnik Srbije u UN Nemanja Stevanović izjavio je da je Srbija spremna da prihvati sve srpske osuđenike da u našoj zemlji nastave da izdržavaju kazne.

"Prema našim informacijama, Ratko Mladić ne dobija odgovarajuću negu u haškom pritvoru. Mehanizam za krivične sudove je obavezan da poštuje prava osuđenih i ako Mladiću ne može da se pruži adekvatna nega onda treba da mu se da humanitarni otpust na lečenje u Srbiji. Država će obezbediti lekare i smeštaj pod uslovima kakve Mehanizam odredi", zaključio je Stevanović.

image