Srbija i Balkan

Kako je Zoran Đinđić čestitao Ratku Mladiću Dan Vojske Republike Srpske (FOTO)

Iz čestitke koju je uputio pokojni premijer Srbije vidi se da je izuzetno cenio postignuća Vojske RS
Kako je Zoran Đinđić čestitao Ratku Mladiću Dan Vojske Republike Srpske (FOTO)© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Pokojni srpski premijer i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić, bio je, izgleda, veliki poštovalac generala Ratka Mladića kome je za Dan Vojske Republike Srpske, svojevremeno uputio i čestitku.

"U ime svih članova Demokratske stranke i moje lično ime, svim vojnicima, podoficirima, oficirima i Vama lično, čestitam dan Vojske Republike Srpske", napisao je Đinđić 28. juna 1994. godine, na Vidovdan, koji armija (koja je danas u sastavu Oružanih snaga BiH) slavi kao krsnu slavu.

U pismu koje je adresirano na tadašnjeg načelnika generalštaba VRS, Đinđić je istakao da je Vojska Republike Srpske nastala u ratu za slobodu i da je primer "kako jedna mala ali narodna vojska može uspešno sačuvati državu i zaštititi narod".

"Bez obzira na mirovne pregovore, čiji uspeh svi želimo, nama je potrebna snažna vojska, kako bi druga strana odustala od namere da nastavi rat. Nadam se da će srpski narod, kao i Vojska Srbije već sledeći Vidovdan dočekati u miru", zaključio je Đinđić u pismu pre 19 godina.

image