Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Šta se dogodilo među osnivačima "Mi – Glas iz naroda"

Branimir Nestorović sa Aleksandrom Pavićem osnovaće poslanički klub u Skupštini Srbije i verovatno svoju političku organizaciju, dok će deo liste "Mi – Glas iz naroda" nastaviti sa pravljenjem pokreta
RT Balkan istražuje: Šta se dogodilo među osnivačima "Mi – Glas iz naroda"© Antonio Ahel/ATAImages

Ako jedan Dragan Stanojević može da izbaci dr Branimira Nestorovića, onda je to naopako, kaže za RT Balkan Aleksandar Pavić, jedan od osnivača liste "Mi – Glas iz naroda".

U ovoj političkoj grupi koja je bila najveće iznenađenje vanrednih izbora u Srbiji došlo je do nesporazuma u trenutku kada je od grupe građana trebalo da preraste u pokret, odnosno političku stranku.

U javnosti je završilo saopštenje "Mi – Glas iz naroda" koje je potpisao Dragan Stanojević, jedan od osnivača liste, a u kojem se navodi da su najprepoznatljivije lice liste dr Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić demonstrativno napustili "pokret". 

Razlog tome je nesporazum koji je nastao jer je Nestorović "ultimativno tražio" da bude predsednik buduće stranke, navodi se u saopštenju.

Pavić za RT Balkan pojašnjava da je Nestorović tražio da se odustane od kolektivnog rukovodstva jer se pokazalo kao nedelotvorno, odnosno previše glomazno. Nestorović je rekao da je potrebno da se formira stranka sa predsednikom i potpredsednicima, za šta nije bilo saglasnosti ostalih.

"Napustili smo sastanak koji je održan sinoć, međutim, nismo hteli da izdamo nikakvo saopštenje, jer smo smatrali da ne treba uznemiravati javnost, ali i da vidimo da li neke stvari mogu dodatno da se iskristališu", kaže Pavić.

Naš sagovornik ističe da nisu mogli da napuste pokret, kako to piše u saopštenju koje je potpisao Stanojević, jer pokret kao pravno lice ne postoji.

"Postoji samo grupa građana i lista čiji nosilac je bio dr Nestorović. Čovek koji je bio nosilac liste i zahvaljujući kome je pređen cenzus, po definiciji ne može da bude razbijač pokreta", kaže Pavić.

Okidač za neslaganje desio se danima ranije

Iako se u saopštenju "Mi – Glas iz naroda" navodi da je sukob nastao juče, Pavić tvrdi da je do neslaganja došlo u petak, na sastanku održanom u Pančevu, kada je Stanojević burno reagovao jer je knjigovođa Nestorovića i Pavića upozorio na "čudne zahteve Stanojevića".

"Dobili smo obaveštenje od knjigovođe da je Stanojević pokušao da utiče na njega da sprovodi stvari koje su vrlo sumnjivog legaliteta. Ušli smo u trag tome i to je najviše iznerviralo Stanojevića. Nismo hteli da dovedemo integritet pokreta u pitanje i zato smo Nestorović i ja odlučili da sa Stanojevićem ništa ne sme da se radi", kaže Pavić.

Podseća da je nakon izbora došlo do neslaganja sa Aleksandrom Jerkovićem koji je bio nosilac beogradske liste, te da zbog već viđenog incidenta sa njim, ne žele da sarađuju sa Stanojevićem.

"Incidentna osoba koja radi stvari koje ne odobravamo ne može da bude deo pokreta. Ne dolazi u obzir da ljudima ponudimo novog potencijalnog 'Jerkovića'. To je stav Nestorovića, mene i još nekoliko poslanika iz našeg kluba", kaže Pavić.

Šta su budući potezi Nestorovića

U saopštenju "Mi – Glas iz naroda" navodi se da će pokret nastaviti sa planiranim radom i preobražajem u političku stranku, te da će njime rukovoditi Veće Pokreta koje čini pet osnivača, Siniša Ljepojević, prof. dr Mitar Kovač, prof. dr Jovan Janjić, Branko Pavlović i Dragan Stanojević.

Pavić sa druge strane navodi da će on i Nestorović imati poslanički klub u Skupštini Srbije, ali će morati da prave svoju organizaciju.

Nestorović je kazao da da razmišlja da poslanički klub nazovu "Pravi MI".

"Nestorović i ja smo na istoj liniji. Sa nama su i Branko Lukić, Borislav Antonijević i Bogdana Koljević, a sa ostalima još nismo razgovarali", kaže Pavić.

Glavno pitanje u predstojećem periodu je formiranje vlasti u Beogradu, imajući u vidu da su Jerković i jedan odbornik spremni da uđu u vlast sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, ali se iz SNS-a više puta čulo da neće praviti dogovor sa delovima liste bez odobrenja Nestorovića.

"Naš stav je isti kao i do sada. Dvoje odbornika su Antonijević i Nestorović, oni sigurno neće hteti da uđu u vlast. Ako SNS i SPS ostanu dosledni da u vlasti žele ili celu listu ili nikoga, ići će se na nove izbore", pojašnjava Pavić.

Napominje da niti postoji pravni osnov da SNS pregovara o odbornicima sa Stanojevićem, a on nije ni bio na gradskoj listi.

Ostatak liste "Mi – Glas iz naroda" najavio je za sutra konferenciju za novinare nakon koje će biti jasnije šta su njihovi dalji planovi.

image