Srbija i Balkan

Slučaj Jerković: Kako je došlo do sukoba osnivača "Mi - Glas iz naroda" sa nosiocem liste u Beogradu

Poslednjih dana sve su veće sumnje da bi nosilac liste "Mi - Glas iz naroda" u Beogradu mogao da napravi novu vlast sa Srpskom naprednom strankom, uprkos protivljenju osnivača liste
Slučaj Jerković: Kako je došlo do sukoba osnivača "Mi - Glas iz naroda" sa nosiocem liste u Beogradu© Antonio Ahel/ATAImages

Aleksandar Jerković je bio kandidat liste "Mi - Glas iz naroda" i nismo ni u kakvoj koaliciji s njegovim pokretom "Nema nazad - Iza je Srbija", objašnjava Aleksandar Pavić, poslanik navedene izborne liste.

"Njegova taktika je jasna: neistinitom tvrdnjom da smo u nekakvoj 'koaliciji', Jerković pokušava da izgradi lažnu poziciju da je on sada u situaciji da jednostavno 'promeni koalicionog partnera' i traži novog koji će navodno prihvatiti njegov program. To bi trebalo da zamaskira konkretnu trgovinu odborničkim mandatom", kaže Pavić.

Jerković svojim sadašnjim delovanjem izneverava javno izrečene stavove liste "Mi - Glas iz naroda", pod čijim imenom se kandidovao i prešao cenzus, navodi Pavić.

"Bilo koja politička opcija koja pomišlja da napravi aranžman sa Jerkovićem radi sticanja većine u Skupštini Beograda treba da bude upoznata sa njegovim kvalitetima. Kao i njihovi glasači. Pa ko voli – nek izvoli", poručuje Pavić.

On je detaljno pojasnio kako je došlo do političkog dogovora osnivača liste "Mi" sa Jerkovićem i izneo detalje kako je Jerković ucenjivao osnivače prilikom sastavljanja liste za beogradske izbore.

Kako kaže, Branko Pavlović je predložio da Jerkovića kandiduju za mesto gradonačelnika Beograda čime je uključen u predizborne aktivnosti, od skupljanja potpisa pa nadalje.

"I sve je teklo bez trzavica do trenutka kada smo sazvali sastanak radi određivanja liste republičkih i beogradskih kandidata i njihovog redosleda. Kada smo došli do osmog mesta na republičkoj listi, Jerković je počeo da insistira da on mora da bude na tom mestu", navodi Pavić.

Uprkos tome što su mu objasnili da bi red bio da mesta na listi najpre zauzmu osnivači, Jerković nije hteo da prihvati da po tom principu bude 11. jer bi prelaskom cenzusa od 3 odsto jedino osmo mesto bilo zagarantovano.

Burno je reagovao a u jednom trenutku izneo lažnu tvrdnju da mu je Branko Pavlović obećao osmo mesto, što nije bilo tačno.

"Pošto je Jerković, nažalost, već bio imenovani nosilac liste za grad, našli smo se u delikatnoj poziciji", navodi dalje Pavić i napominje da sam Jerković nije očekivao da će lista čiji je nosilac osvojiti više od tri odsto glasova i zato insistirao na višem mestu na listi.

"Poslednja (nepristojna) ponuda Jerkovića je bila da se mi svi obavežemo da ćemo posle izbora naterati žene na mestima broj 9 i 10 da se povuku, da bi on mogao da se uglavi bar na deveto mesto sa 11. koje bi mu Jovan Janjić ustupio", pojašnjava Pavić i dodaje da je to odbijeno, pa se sastanak završio bez odluke.

Zakazan je novi sastanak bez Jerkovića i doneta odluka da takva ličnost uopšte i ne treba i ne sme da bude kandidat za narodnog poslanika bilo koje liste.

"Međutim, bilo je tada već nemoguće skloniti ga sa gradske liste. Lično sam se zalagao za to da jednostavno ne predamo gradsku listu i nisam bio usamljen u tom razmišljanju", navodi Pavić.

Jerković se pojavio u zgradi stare Narodne skupštine dok je predavana lista, napadno čestitao Nestoroviću predaju potpisa i sve to prenosio na Tik-toku.

Kako kaže, nakon uspeha na izborima, Jerković je tražio nove sastanke radi razgovora o daljem angažmanu u "Mi - Glas iz naroda", a ne u sklopu sopstvenog pokreta.

"Tokom tih razgovora je takođe otvoreno priznao da on želi da bude profesionalni političar – što nas je samo dodatno utvrdilo u mišljenju da nismo na istim talasnim dužinama. Uz to je počeo da traži garancije da ćemo ga, na eventualno ponovljenim izborima, ponovo kandidovati za gradonačelnika ili, pod minimum, gradskog menadžera", kaže Pavić.

Ističe da nisu bili spremni da mu tako nešto ponude jer su se okupili da bi razbili matricu partijašenja i profesionalnih političara i, drugo, zato što ne bi bilo fer prema javnosti i glasačima da kandiduju takvu ličnost za neku javnu funkciju, sad kad su ga malo bolje upoznali izbliza.

"Najviše što smo mogli da mu kažemo je da će biti odbornik i da će imati prilike da se dokazuje, kao i svi ostali. Sada je očigledno da to nije zadovoljilo Jerkovićeve političke apetite", napominje Pavić.

image