Srbija i Balkan

Sve ozbiljniji sukob "Mi - Glas iz naroda" i nosioca liste na beogradskim izborima

Aleksandar Jerković tvrdi da je bio koalicioni partner, pa i zaslužan za veći broj glasova u Beogradu, dok lista "Mi" ponavlja da su udruženje građana i da nisu išli u koalicije - a sve u svetlu poziva iz SNS-a da se razgovara o formiranju vlasti u Beogradu
Sve ozbiljniji sukob "Mi - Glas iz naroda" i nosioca liste na beogradskim izborima© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Nakon poziva potpredsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića svim listama, a pre svega "Mi-Glas iz naroda" na razgovore o formiranju gradske vlasti u Beogradu, razmirice između "Mi" i nosioca liste na prestoničkim izborima Aleksandra Jerkovića sve se više raspiruju.

Ukratko, nakon Šapićevog poziva, "Mi" su ponovili da neće ulaziti ni u kakve koalicije, dok je pokret "Nema nazad iza je Srbija" Aleksandra Jerkovića ostavio mogućnost da se o tome razgovara sa, kako su naveli, koalicionim partnerima iz udruženja "Mi". Iz liste "Mi" tada su ponovo reagovali saopštenjem i istakli da nemaju koalicione partnere s kojima treba da se dogovaraju o bilo čemu i da su oni udruženje građana.

U njihovim najnovijim saopštenjima i objavama tonovi su još oštriji.

"Ako nismo bili koalicioni partneri zašto se lista za Beograd zove Aleksandar Jerković (ja nikada nisam bio član udruženja 'Mi')? Zašto 'Mi' nije stavio za nosioca liste nekog od sedmorice svojih ljudi ako je tačno to što sada pričaju? Zašto se plaše razgovora sa 'Nema nazad'", napisao je na svom nalogu na Iksu Aleksandar Jerković.

A onda u sledećoj objavi pomenuo i izborne rezultate i svoje lične zasluge.

"Kako to da je lista dr Branimir Nestorović osvojila 4,7 odsto, a lista Aleksandar Jerković 5,4 odsto ? Dr Nestorović je bio na mojoj listi - ja na njegovoj nisam. Da nije možda zato problem reći da smo bili koalicioni partneri? Da se ne izbegava razgovor možda zbog toga", naveo je Jerković.

Konačno, njegove objave stigle su i do ironičnog podsmevanja kada se zapitao da nije možda njegova astralna projekcija potpisala saglasnost da lista na beogradskim izborima nosi njegovo ime.

Iz pokreta "Mi-Glas iz naroda" saopštili su da ponavljaju dobro poznatu činjenicu da su oni jedina izborna lista koja nije izašla na izbore kao deo bilo kakve koalicije.

"Stoga su sve tvrdnje od strane bilo koga da su u nekakvoj koaliciji sa nama netačne. Ko god i dalje tvrdi da je sa nama bio u koaliciji, neka pokaže koalicioni sporazum sa 'Mi - Glas iz naroda'. Znamo da takav sporazum ne postoji - ne samo zato što nismo hteli da pravimo predizborne koalicije već i zato što, kao grupa građana, nismo imali zakonsko pravo da ih formiramo", navodi se u saopštenju "Mi".

Kako su istakli, dalje insistiranje na takvoj lažnoj tvrdnji bilo kog pojedinca ili grupe pojedinaca "koji su osvojili mandate pod našim imenom je najverovatnije u funkciji traženja izgovora za izneveravanje i obmanu glasača koji su glasali za 'Mi- Glas iz naroda' i za nuđenje na političkoj pijaci u kojoj ne nameravamo da učestvujemo".

Jedan od osnivača udruženja "Mi" Dragan Stanojević izjavio je da Aleksandar Jerković fabrikuje kada kaže da je na izborima nastupio u koaliciji sa "Mi", a ne kao njihov kandidat. I najavljuje za list "Danas" da će "Mi" postati stranka.

"Pomalo suludo zvuči da čovek kome smo dali pravo da bude nosilac naše liste  poziva taj isti pokret na razgovore. Dakle, da mi sami sa sobom razgovaramo. Ne postoji nikakav pokret niti bilo kakvo drugo pravno lice koje je sa nama bilo šta potpisalo, što se može videti uvidom u GIK. To da on nema veze sa pokretom 'Mi', je fabrikovanje, jer sam lično u ime našeg pokreta potpisao saglasnost da može u izbornoj kampanji nositi naše ime i biti nosilac naše liste za Beograd", navodi Stanojević.

On napominje i da ne postoji nijedan beogradski odbornik pokreta "Nema nazad – Iza je Srbija", odnosno da su to sve odbornici grupe "Mi–Glas iz naroda".

Jerkovićev čin Stanojević vidi kao borbu između Aleksandra Šapića, kandidata za gradonačelnika SNS-a, i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

"Šapić očigledno mora da reši problem većine, ali to bi bila kriminalna kupovina poslanika jer bi time sačuvao svoju poziciju. Ako se to dogodi, onda to govori o tom, da je Šapić uspeo da pobedi Vučića, a ovaj bi postao saučesnik kriminalnih radnji što bi imalo dalekosežne posledice i 'Mi' ne bi ostali nemi na jedan takav čin", ističe Stanojević.

image