Srbija i Balkan

Odbrana Srbije umesto ideologije: Šta će biti Pokret za narod i državu i zašto je odlagan

Najavljen za prošli Vidovdan, pa odložen zbog zauzetosti predsednika Srbije, Pokret za narod i državu uskoro bi konačno mogao da bude formiran. Iako se o njemu mnogo govorilo, malo se zna
Odbrana Srbije umesto ideologije: Šta će biti Pokret za narod i državu i zašto je odlagan© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Jedinstvena Srbija će ući u Pokret za narod i državu koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je Dragan Marković Palma. 

Ovo je presedan, jer je Jedinstvena Srbija u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije još od 2008, ali SPS još nije izneo svoj stav o ulasku u pokret.

Vulinov Pokret socijalista najavio je danas da će biti deo novog pokreta. Sa druge strane, Dveri su saopštile da neće biti deo pokreta

I dok opozicija tvrdi da je u pitanju "Vučićev pokret za borbu protiv Evrope", iz vlasti poručuju da je cilj pokreta da afirmiše srpsku kulturu, razvija ljubav prema otadžbini, osnaži vojsku, ekonomiju...

O kakvom pokretu je reč i šta će biti njegov cilj?

Americi više smeta srpski pokret nego što Beograd nije uveo sankcije Rusiji?

Pokret za narod i državu je vekovna težnja srpskog naroda da se formira, ne partija, već srpski stav sa ciljem borbe za državu i narod, kaže za RT Balkan reditelj Dragoslav Bokan.

Navodi da je stvaranje pokreta široka platforma za odbranu srpskog naroda širom srpskog sveta, i to bi, napominje, bila ona sloga koja bi bila poraz vragu

"Raznorazni pritisci sa Zapada, pre svega od Amerike, pretvorili su osnivanje pokreta u podvig koji podjednako smeta Americi kao neuvođenje sankcija Rusiji", ocenjuje Bokan i napominje da je Vučić sačekao da se izbori završe kako se stvaranje pokreta ne bi ocenilo kao predizborni trik.

Bokan kaže da će se priključiti ovom pokretu, bez obzira na to da li bi imao ulogu u njemu, jer to nije politička stvar već je to potvrda da "ne damo na Srbiju" i da ne može da se menja ne samo izborna volja građana, nego pravo Srba na izbor tokom cele istorije.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović sa druge strane kaže da su postojala dva razloga za odlaganje osnivanja pokreta.

Prvi je to što je osnivanje najavljeno u trenutku kada su zbog masovnih ubistava u Beogradu održani protesti, pa je najava o pokretu trebalo da bude politički odgovor na nezadovoljstvo, a drugi razlog za odlaganje je to što nije bilo preteranog entuzijazma SPS-a da uđe u pokret.

Vukadinović smatra da i sada postoje dva razloga zašto se ideja ponovo aktuelizuje – osnivanje pokreta bila bi tema kojom bi zasenili i amortizovali temu postizborne krize, protesta, priču o krađi izbora i Rezoluciju EP.

"Drugi razlog, možda još i važniji je što je otpor i protivljenje SPS-a utihnulo, a pojavili su se i drugi izgledni kandidati za članstvo kao što su Zavetnici, a u nekoj perspektivi i 'Mi – Glas iz naroda', u nekom od svojih fragmenata", kaže Vukadinović i napominje da bi bez novih pripadnika, pokret bio sveden na presipanje "iz šupljeg u prazno", odnosno bio bi udruženje onih partija koje su inače partneri SNS-a.

Za Zavetnike ideja sa Andrićevog venca prihvatljiva

Liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski kaže za RT Balkan da ideju koja dolazi sa Andrićevog venca prepoznaje kao šansu.

Kaže da bi Pokret mogao da bude odgovor i rešenje za spoljnopolitički pritisak na Srbiju i Srbe u regionu, a ukazuje i na činjenicu da se probriselska opozicija ujedinila i da je sada u anticipaciji širenja svog bloka i stvaranja novog DOS-a.

"Istina je da se o pokretu govorilo i prošle godine, određeni politički subjekti uključujući Zavetnike i SPS, bili su rezervisani prema toj ideji. Međutim, nestabilna politička situacija u Evropi, kao i neizvesnost u pogledu američkih i evropskih izbora signaliziraju nam da je vreme za nacionalnu konsolidaciju", kaže naša sagovornica.

Sa druge strane, ukazuje da je Rezolucija Evropskog parlamenta protiv Srbije pokazala da je opozicija u Srbiji apsolutno probriselska, a ne srpska, te da je potrebno udružiti se kad se i "oni udružuju".

"Da li će to biti puki savez političkih stranaka ili realizacija jedne originalne ideje kakvu nismo imali od obnove višestranačkog sistema - to sve zavisi od nas", kaže.

Kandiduje tri principa kojima bi Pokret mogao da donese snagu: zajedničko delovanje u odbrani Kosmeta i odbijanju novih ultimatuma iz Brisela i Berlina, stvaranje nacionalne strategije za poboljšanje demografske slike i srpska integracija u regionu.

"Dakle, zbijanje redova, zbog krize u Bosni i Hercegovini i pretnji rukovodstvu i narodu Republike Srpske, i uvek neizvesne situacije u Crnoj Gori koja je 'meki trbuh' čitavog regiona. Ako pokret pored političkih stranaka bude otvoren i za mnoge nestranačke organizacije i pojedince, dobićemo oblik nacionalnog poduhvata u trenutku kada nam je to, kao državi i kao narodu, veoma potrebno", zaključuje naša sagovornica.

Odbrana države umesto ideologije

Doskorašnji visoki funkcioner SPS-a Zoran Anđelković sa druge strane govoreći o Pokretu za narod i državu kaže da na dnevnom redu nije ideologija, već odbrana države.

"To znači jedinstven odnos državnog aparata prema spolja za očuvanje državnih interesa i sa druge strane ekonomski razvoj kao preduslov za sve, jer bez njega nema ni kulture, demokratije ni razvoja. Zato je potrebno jedinstvo svih snaga koje volu svoju zemlju", kaže Anđelković za RT Balkan.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za RT Balkan da je cilj Pokreta da se ojača politika kontinuiteta koji vodi sadašnja vlast, da se kroz novu organizaciju povezivanja različitih stranaka, nevladinih organizacija i uglednih pojedinaca učvrsti uverenje da su zacrtani ciljevi nešto što Srbija mora da ostvari.

"Na državnom planu to je borba protiv nezavisnosti Kosova, borba za zaštitu subjektiviteta srpskog naroda u Bosni, borba za što veća prava Srba u državama regiona, zadržavanje politike koja je orijentisana na saradnju sa svim velikim silama i sa Zapadom i sa Istokom, borba za koncept ekonomskog razvoja", zaključuje Stanković.

image