Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Zašto Vučić najavljuje formiranje Narodnog pokreta za državu

Formiranje ovog pokreta je politički potez koji će omogućiti stabilnost vladajuće koalicije pred predstojeće vanredne parlamentarne izbore, ali i izraz potrebe za okupljanjem zbog izazova s kojima je Srbija suočena, ocenjuju sagovornici našeg portala
RT Balkan analiza: Zašto Vučić najavljuje formiranje Narodnog pokreta za državu© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Iz Predsedništva Srbije potvrđeno je Tanjugu da predsednik Aleksandar Vučić započinje formiranje Narodnog pokreta za državu. Prema mišljenju sagovornika RT Balkan, formiranje ovog pokreta je politički potez koji će omogućiti stabilnost vladajuće koalicije pred predstojeće vanredne parlamentarne izbore, koji su, kako predviđaju, gotovo izvesni.

Prema ranijim najavama pojedinih funkcionera SNS-a, ova organizacija će okupljati pojedince, stranke i pokrete koji su nacionalno, ali i građanski orijentisani, s misijom da se umiri oštra polarizacija u domaćoj javnosti.

Vučić je ranije isticao i da mu je ideja da u stvaranju ovog pokreta učestvuju i ljudi koji ne pripadaju nijednoj stranci, kao i oni koji se ne rukovode emocijama i ne kupuju poene tako što uzvikuju lažne patriotske parole.

Kako se najavljuje, u narednom periodu, počevši od subote, šef države obići će sve delove Srbije, a veliki početni skup očekuje se u Vranju 11. marta.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje za RT Balkan da je u pitanju "rebrendiranje" vladajuće stranke, ali i čišćenje njenih redova od kadrova koji su nepovoljno uticali na srpsku javnost.

Pokret će, naravno, tražiti podršku za politički program koji sprovodi Aleksandar Vučić, a koji je suočen sa osporavanjima u javnosti i parlamentu od brojnih opozicionih lidera različitih političkih orijentacija, od levo-liberalnih do desno-konzervativnih, napominje ovaj analitičar.

"U ovom trenutku je jedna od većih dilema kakva će biti institucionalna forma organizovanja pokreta. Da li će to biti asocijacija već postojećih stranaka koje su bile na listi sa SNS-om, ili, što se meni čini, da će to biti nova politička organizacija. Ovaj pokret bi trebalo da povede u smeru političkog 'provetravanja' stranke, po ideologiji 'keč ol', odnosno 'uzmi sve', koja je u suštini najpribližnija Srpskoj naprednoj stranci, ali koja će imati veći akcenat na državotvornim pitanjima i koja će biti medijski retuširana", navodi Dejan Vuk Stanković.

S obzirom na razjedinjenost i sukobe u opoziciji u ovom trenutku, takav pokret bi mogao da ima prednost u odnosu na konkurenciju na više nivoa, smatra naš sagovornik.

"Stava sam da je u pitanju 'rebrendiranje' vladajuće koalicije, uz oslobađanje od kadrova koji su joj nanosili štetu svojim delovanjem, a prevremeni parlamentarni izbori su gotovo izvesni", ocenjuje Stanković.

Moguće rebrendiranje kao motiv izaziva podsećanje na ono što je 2017. učinio G17 Plus pretvorivši se u Ujedinjene regione Srbije. Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, međutim, ukazuje da je podesnija paralela sa Rusijom:

"Mnogo više mi liči na ono što je predsednik Rusije Vladimir Putin radio sa Jedinstvenom Rusijom, možda je to delimično približna situacija. Naravno, to ne znači da će Aleksandar Vučić da odustane od SNS-a, ili da se ta stranka ukida, ali jeste prilika za izvesno 'rebrendiranje' i proširenje. A dodatni motiv je i ukidanje znaka jednakosti između Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića", ocenjuje Vukadinović.

Uvod u kampanju ili rebrendiranje?

Vukadinović navodi da je, prema rezultatima anketa NSPM-a, vladajuća Srpska napredna stranka zabeležila blagi trend pada podrške u odnosu na prethodne izbore. To je, po njegovom mišljenju i jedan od razloga za formiranje pokreta.

Nešto slabiji rezultat od očekivanog na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima upalio je neke lampice, kaže Vukadinović za RT Balkan. Alarmi su proradili u vrhu SNS, kao i kod samog Aleksandra Vučića, bez obzira na to što je taj rezultat bio sasvim dovoljan za relativno lako formiranje vlade i ubedljivu pobedu nad opozicionim strankama.

"Aleksandar Vučić dobro zna da, kada se takav politički monumet kao SNS 'zaljulja', i kada počne da klizi nadole – taj trend može biti i brži i sporiji, ali je nezaustavljiv. To vam je kao kod glečera: kada krene da se topi on može godinama da odoleva, a može i odjednom da klizne u okean", kaže sagovornik RT Balkan i dodaje:

"Cilj je da se ubiju dve muve tim udarcem. Da se nađe nova krovna priča za predizbornu kampanju, kao i da se pod taj krov 'uvuku' dosadašnji koalicioni partneri, da ne bi mogli da 'švrljaju', niti da razmišljaju o drugačijim kombinacijama nakon budućih izbora. To se posebno odnosi na SPS", navodi Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, za ovaj potez motiva je više, ali su uzročno-posledično povezani krajnjim ciljem - stabilnom predizbornom koalicijom, koja će doneti dobar rezultat na prevremnim parlametarnim izborima u Srbiji, koji su, predviđa Đorđe Vukadinović kao i Dejan Vuk Stanković, gotovo izvesni.

"Važan motiv za formiranje Narodnog pokreta za državu je, naravno, i rast desno orijentisanih, nacionalnih stranaka koje su, pomalo neočekivano, gotovo sve prešle cenzus i ušle u parlament. Dakle, postoje tri osnovna povoda: Da se spreči dalji pad podrške SNS-u, da se baš zbog tog blagog pada koalicioni partneri, pre svega SPS, preventivno obavežu da ne bi mogli da razmišljaju o postizbornom menjanju strana, kao i da se zaustavi trend blagog rasta podrške desno orijentisanim strankama."

Ako je ova vlada i mogla bez SPS, ocenjuje Vukadinović, sledeća teško da će moći i dodaje da je misao da se "SPS 'priveže' i obaveže da ostane tu gde jeste, iako se svi redom, na čelu sa Dačićem, zaklinju da i ne razmišljaju o prelasku i odlasku na drugu stranu".

Vukadinović predviđa i da će najavljeni pokret imati izrazito nacionalni imidž.

"Nepoznanica je da li se radi o formiranju nove političke organizacije, kao što je povremeno najavljivao Vladimir Đukanović, koji često ume da kaže ono što predsednik misli. Skloniji sam da verujem da je to zapravo jedna malo čvršća forma predizbornog saveza. Verujem da će formiranje pokreta pratiti marketinška kampanja koja će permanentno trajati sve do sledećih izbora, koji će biti održani najkasnije sledeće godine, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim", zaključuje Vukadinović.

Đurđev: Cilj odbrana vitalnih državnih interesa

Nasuprot tome, lider Srpske lige, koja je na pokrajinskom nivou u koaliciji sa vladajućim SNS-om, Aleksandar Đurđev za RT Balkan ističe značaj i, štaviše, neophodnost formiranja Narodnog pokreta za državu.

"Najava formiranja Narodnog pokreta za državu nije rezultat potrebe predsednika Aleksandra Vučića da pojača sopstveni ili rejting svoje stranke, jer je on svakako visok, već je to izraz Vučićeve želje da na jednom mestu okupi sve državotvorne snage, neotuđene od naroda, sa ciljem odbrane vitalnih državnih i nacionalnih interesa u ovim, nesvakidašnje izazovnim vremenima", navodi Đurđev.

On poručuje da je ključno da se uspostavi srpsko-srpska tolerancija kao princip.

"Mislim da predsednik Vučić pravilno razume da je Srbiji danas potrebno jedno istinski srpsko stanovište koje podrazumeva nacionalno okupljanje oko kosovskog zaveta, ali i poruku zapadnim centrima moći da Srbija ima snage i energije da vodi sopstvenu, srpsku politiku, da se odupre zapadnim ultimatumima, i da se ne odrekne prijateljstva i saradnje sa, za nas važnim zemljama poput Rusije", objašnjava lider Srpske lige.

Đurđev napominje da je posebno važno da se i Srpska pravoslavna crkva uključi u rešavanje postojećih problema kao ozbiljan i državotvoran činilac.

"Uveren sam da će predsednik Vučić razumeti da jedan ovako veliki i važan nacionalni poduhvat, poput formiranja Narodnog pokreta za državu, mora imati i procrkveni sentiment. I on i pokret i cela Srbija moraju ostati dostojni poruke blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja - da se za odbranu Kosova i Metohije borimo kao lavovi", poručuje Đurđev.

image