Srbija i Balkan

Slovenački zatvori prebukirani: Iza rešetaka najviše stranaca

U Sloveniji je zatvoreno ukupno 1.808 osoba, a prosečna popunjenost zatvora iznosi 139 procenata
Slovenački zatvori prebukirani: Iza rešetaka najviše stranacaGetty © Anadolu

Slovenački zatvori su godinama prenatrpani, ali sada "pucaju po šavovima" jer je u poslednje vreme drastično porastao broj zatvorenika zbog sve više slučajeva pokušaja ilegalnog prelaska granice, navodi STA. Prema podacima Uprave za zatvore, u Sloveniji je zatvoreno ukupno 1.808 osoba, a prosečna popunjenost zatvora iznosi 139 procenata, prenosi slovenačka agencija.

"Svi zatvori za muškarce su pretrpani", naveli su iz uprave.

Najpopunjeniji je zatvor u Ljubljani gde popunjenost iznosi 201,48 odsto, nakon čega slede zatvori u Mariboru (171,43 odsto), Celju (164,95 odsto) i Kopru (138,68 odsto).

Najveći zatvor u Sloveniji, Dob, trenutno ima popunjenost od 128,42 odsto.
Kako navode iz Uprave za zatvore, naglo je povećan broj pritvorenih lica osumnjičenih za ilegalni prelazak granice. Iz tog razloga se u zatvoru trenutno nalazi 850 stranaca.

U Upravi za zatvore ističu da se situacija ne može rešiti ni otvaranjem novog zatvora koji se gradi u Dobrunju, istočno od Ljubljane. Kako se navodi, čak i ukoliko bi danas bio otvoren novi zatvor, popunjenost slovenačkih zatvora bila bi prekoračena.

Uprava je do sada problem pokušavala da reši premeštanjem zatvorenika u manje opterećene objekte, kao i predlaganjem puštanja na uslovnu kaznu za osuđenike koji ispunjavaju uslove.

Međutim, situacija je sada toliko loša da se Ministarstvo pravde uključilo, predloživši hitne izmene zakona.

Iz ministarstva su predložili uvođenje mogućnosti prevremenog puštanja na izdržavanje kazne šest meseci pre isteka kazne, a ne tri meseca kao do sada. Predložene privremene mere uključuju suspenziju i privremeno odlaganje početka kazne.

Pored toga, ministarstvo čak razmatra i mogućnost smanjenja kazne zatvora za nedozvoljen prelaza granice i krijumčarenje ljudi.

image