Svet

Najzad na slobodi: Avganistanci pušteni iz američkog zatvora (VIDEO)

Posle Gvantanama, zatvorenici su sedam godina proveli i u zatvoru u Omanu
Najzad na slobodi: Avganistanci pušteni iz američkog zatvora (VIDEO)© John Moore/Getty Images

Dvojica avganistanskih zatvorenika koji su godinama bili zatočeni u američkom zatvoru Gvantanamo vraćeni su u Kabul, što je, kako je saopštila državna novinska agencija Bahtar, "označilo kraj procesa oslobođenja svih zatvorenika povezanih sa Islamskim emiratom".

Nakon invazije koalicionih snaga predvođenih Amerikom na Avganistan krajem 2001. godine američka vojska je uhapsila veliki broj Avganistanaca, uključujući i pripadnike talibana, i pod optužbama da sarađuju sa Al Kaidom prebacili ih u Gvantanamo.

"Obojica su proveli više od 20 godina u mukama, a Islamski emirat im je omogućio povratak", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Matin Kani, nakon što su se Abdul Karim i Abdul Zahir vratili u Kabul iz Omana gde su iz Gvantanama stigli pre sedam godina.

Karim, stanovnik provincije Kost na jugoistoku Avganistana, prebačen je u Gvantanamo 2003. godine nakon što su ga lokalne vlasti uhapsile u susednom Pakistanu pre nego što je predat američkom pritvoru. Zahira, iz provincije Logar, američke snage uhapsile su nedaleko od Kabula u maju 2002.

Administracija predsednika Džordža Buša otvorila je kontroverzni zatvor Gvantanamo samo nekoliko meseci nakon invazije na Avganistan.

Pritvorski centar koji se nalazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, prvobitno je bio dizajniran za pritvor i ispitivanje pojedinaca za koje se sumnjalo da su povezani sa operativcima Al Kaide i njihovim talibanskim domaćinima, ali su kasnije u njemu robijali i osumnjičeni iz drugih država.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su od samog početka kritikovale američki vojni zatvor i zahtevale njegovo zatvaranje, navodeći da su robijaši prijavljivali zlostavljanja, mučenja, ali i to da su mnogi držani iza rešetaka bez optužnice i bez suđenja.

Oslobođeni zatvorenici dočekani su bilbordima koji su postavljeni na putu do aerodroma, a okupljeni, među kojima i brojni talibanski zvaničnici, doneli su cveće i vence.

image
VV inauguration
banner