Svet

UN: Prema zatvorenicima u Gvantanamu se postupa okrutno i nehumano

U američkom zatvoru na Kubi trenutno se nalazi 30 ljudi, od kojih 19 nikada nisu optuženi ni za jedan zločin - iako su pojedini u zatvoru duže od 20 godina
UN: Prema zatvorenicima u Gvantanamu se postupa okrutno i nehumanowww.globallookpress.com © Magdalena Miriam Tröndle

Prvi nezavisni istražitelj Ujedinjenih nacija koji je posetio američki zatvor u Gvantanamu rekao je da je postupanje američke vlade prema zatvorenicima "okrutno, nehumano i ponižavajuće", navodi "Dojče vele".

Specijalni izvestilac UN Fanula Niaolin ocenila je da su patnje 30 pritvorenika "duboke i kontinuirane".

To je prvi put da je američka administracija dozvolila istražitelju UN da poseti objekat otkako je otvoren 2002. godine. Zatvor u Gvantanamu je otvorio tadašnji predsednik SAD Džordž V. Buš kao odgovor na napade u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji u septembru 2001. u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, a sa ciljem da se tu drže osumnjičeni islamistički teroristi bez suđenja.

Niaolin je podnela izveštaj Savetu UN za ljudska prava u kome se navodi da su napadi iz 2001. bili "zločini protiv čovečnosti", ali da je upotreba torture protiv navodnih počinilaca kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.

Ona je naglasila da su na taj način žrtve i preživeli lišeni pravde, jer informacije dobijene torturom ne mogu da se koriste na suđenjima.

U jednom trenutku, u zatvoru na Kubi je bilo zatvoreno skoro 800 ljudi, a sada se tamo nalazi njih 30. Niaolin je zabrinuta što 19 od 30 muškaraca, od kojih su neki zatvoreni 20 godina, nikada nisu optuženi ni za jedan zločin. 

Ona je dodala da su je zatvorenici srdačno dočekali, te da neki od njih nisu videli nikoga iz spoljnog sveta više od 20 godina. Primetila je i da su mnogi pokazali ozbiljne psihičke posledice i uznemirenost. 

SAD se ne slažu sa izveštajem

U izveštaju se osuđuju "stalni nadzor, prisilno vađenje ćelija, neadekvatna upotreba ograničenja i druge proizvoljne operativne procedure". 

Niaolin je istakla da objekti u Gvantanamu nisu adekvatni da odgovore na hitne i složene probleme fizičkog i mentalnog zdravlja zatvorenika i ukazala na neuspeh američke vlade da obezbedi programe rehabilitacije od torture.

Istražiteljka UN je, ipak, pohvalila Bajdenovu administraciju što je omogućila pristup Gvantanamu i što je "spremna da se pozabavi najtežim pitanjima ljudskih prava".

Ona je dala niz preporuka i poručila da, iako su napravljena "značajna poboljšanja", objekat mora odmah da se zatvori.

SAD su u podnesku Savetu za ljudska prava rekle da su nalazi istražiteljke "isključivo njeni" i da se "ne slažu sa mnogim činjeničnim i pravnim tvrdnjama" u izveštaju.

"Zatvorenici žive zajedno i zajednički pripremaju obroke, dobijaju specijalizovanu medicinsku i psihijatrijsku negu, imaju pun pristup pravnoj pomoći i redovno komuniciraju sa članovima porodice", navodi se u američkom saopštenju.

Bušov naslednik Barak Obama pokušao je da zatvori Gvantanamo, ali nije uspeo zbog protivljenja Kongresa, dok je Donald Tramp želeo da objekat ostane otvoren, podseća "Dojče vele".

SAD su u saopštenju navele da je Bajdenova administracija postigla "značajan napredak" ka zatvaranju Gvantanama.

image