Rusija

Nariškin: Ukrajina bi mogla da postane drugi Vijetnam i Avganistan

Sledeće godine očekujemo još veći pritisak na Rusiju, ali i podele u EU i SAD po pitanju ne samo dalje podrške Ukrajine, već i LGBT agende i drugim temama, kaže direktor ruske Spoljne obaveštajne službe
Nariškin: Ukrajina bi mogla da postane drugi Vijetnam i Avganistan© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Shvatajući da ne mogu da pobede Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, Zapad će se truditi da maksimalno produži sukob i da ga pretvori u "drugi Avganistan", nadajući se da će doći do postepenog iscrpljivanja naših snaga, piše direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin u autorskom članku za časopis "Obaveštajac". 

Zapad će na tome raditi "uz pomoć skupa ekonomskih i vojno-diplomatskih mera, uključujući i sankcioni pritisak koji narušava norme međunarodnog prava i neprestanu isporuku oružja i vojne tehnike Kijevu", objašnjava on.

"Na kraju, SAD rizikuju da sebi prirede 'drugi Vijetnam', sa kojim će posla imati svaka nova američka administracija sve dok na vlast u Vašingtonu ne dođe čovek sa bar malo zdrave pameti, koji će imati dovoljno smelosti i odlučnosti da ućutka to 'ždrelo".

Sve što više sukob bude trajao, on će postajati sve više nalik na "crnu rupu", koja će gutati i materijalne i ljudske resurse. Dalja podrška Kijevu u jednoj takvoj situaciji vrlo verovatno će ubrzati pad međunarodnog autoriteta Zapada, što je posebno verovatno ako se uzme u obzir da ukrajinska tematika već postaje toksična za zapadno društvo, objasnio je Nariškin. 

Stoga, zaključuje on, sledeće godine može se očekivati još veća podela u društvu i u EU i u SAD po pitanju dalje vojne podrške Kijevu, ali i nekim drugim stvarima. Nema sumnje ni da će SAD i njihovi saveznici 2024. pojačati pritisak na Rusiju na međunarodnim platformama, pre svega u okviru Ujedinjenih nacija, dodaje on.

"Sledeće godine ćemo verovatno videti povećanje društvenog i političkog nejedinstva u SAD i Evropi vezano za niz tema, od podrške Ukrajini do promovisanja LGBT agende".

Jedan od vesnika ovakve tendencija bila je Slovačka, navodi dalje on, u kojoj je, podseća, na poslednjim parlamentarnim izborima pobedila nacionalno orijentisana partija na čelu sa Robertom Ficom, uprkos jakom pritisku Zapada.

"Verujem da će se 2024. godine većina izbornih kampanji na Zapadu – od izbora za Evropski parlament do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama – odvijati u atmosferi žestoke konfrontacije između globalista, s jedne strane, i pristalica realističnog pristupa spoljnoj politici i onih koji se zalažu za tradicionalne vrednosti u civilnom sektoru, s druge strane".

image