Svet

Vijetnam pamti: Uz Rusiju smo pod bilo kojim okolnostima

Koliko god da je teška situacija u kojoj se nalazi Rusija, Vijetnam će je uvek podržavati, poručuje zamenik vijetnamskog zamenika ministra odbrane
Vijetnam pamti: Uz Rusiju smo pod bilo kojim okolnostimawww.globallookpress.com © mod_russia

Vijetnam je posvećen održavanju i razvijanju saradnje sa Rusijom i pred promena u međunarodnim odnosima, rekao je zamenik ministra odbrane te zemlje Hoang Sjuan Čien ruskom zvaničnicima sa kojima se sastao u Moskvi.

"Koliko god da je teška situacija u kojoj se nalazi Rusija, Vijetnam će je uvek podržavati", rekao je on ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. On je slične poruke poslao i nakon sastanka sa potpredsednikom vlade Dmritrijem Černišenkom: "Vijetnam će biti uz vas pod bilo kojim okolnostima."

Vijetnamski zvaničnik je posetio Rusiju kako bi razgovarao o strateškoj mapi puta ka dugoročnoj saradnji, koju su Moskva i Hanoj dogovorili pre dve godine. Černišenko je rekao da je Rusija skoro završila svoj deo posla i da će uskoro Hanoju poslati neophodna dokumenta.

"Mi smo zainteresovani u razvoj bilateralne saradnje u mnogim oblastima, uključujući trgovinu i investicije, nauku, tehnologiju, obrazovanje i kulturu", rekao je on.

On je dodao da su rusko-vijetnamske veze "izgrađene na čvrstim temeljima prijateljstva i dugogodišnje saradnje u opštem interesu".

Ruski vojni zvaničnici su sa svojim vijetnamskim gostima razgovarali budućim planovima za Tropski centar, naučno-istraživački centar u Hanoju koji ove godine proslavlja 35 godina rada.

Rad centra omogućava Vijetnamu "da poboljša otpornost oružja i druge opreme koji smo kupili od SSSR-a i Rusije, kao i da zaštiti zdravlje posada podmornica, vojnih pilota i vojnika raspoređenih u teškim uslovima", rekao je Hoang Sjuan Čien.

image