Rusija

Medvedev u Vijetnamu: Bez obzira na dešavanja u svetu, stojimo jedni uz druge (VIDEO)

Sve što se radi na jačanju veza između dveju zemalja, dobro će služiti narodima. Cenimo ono što uvek postoji među nama, dobronamerne i prijateljske odnose, poručio je bivši ruski predsednik
Medvedev u Vijetnamu: Bez obzira na dešavanja u svetu, stojimo jedni uz druge (VIDEO)© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruska Federacija ceni prijateljstvo sa Vijetnamom i smatramo da će dva naroda pomoći jedni drugima, šta god da se dešava u svetu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, tokom posete toj zemlji.

"Svet nikada nije miran, uvek ima poteškoća, problema. Cenimo ono što uvek postoji među nama - dobronamerne i prijateljske odnose. Bez obzira šta se dešava na planeti, pomažemo jedni drugima. Budite sigurni da će tako biti i ubuduće", poručio je Medvedev na sastanku sa Vijetnamsko-ruskim društvom prijateljstva (OVRD).

On je naveo da sve što se radi na jačanju veza između dveju zemalja, dobro će služiti narodima.

"I u ovom radu ćemo se osloniti na one ljude koji vole Rusiju, koji znaju ruski jezik, istoriju i kulturu. To je za nas od velikog značaja. Ovo je izuzetno vredan resurs našeg prijateljstva", dodao je.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije naglasio je da su 70-te godine prošlog veka bile teško vreme za Vijetnam i da se tada dogodio rat za ponovno ujedinjenje te zemlje.

"Rusija se trudila da pomogne u ovoj borbi koliko je to bilo moguće, a danas su naši odnosi zaista strateško partnerstvo. Vaša zemlja je naš stari prijatelj. Mi imamo zajedničku istoriju, sećamo se solidarnosti, podrške koju je vijetnamskom narodu dao Sovjetski Savez. To je bilo vreme herojske borbe za slobodu i nezavisnost", kazao je.

Medvedev je dodao da se svaki put kada dođe u Vijetnam raduje promenama koje se dešavaju u ovoj zemlji. Prema njegovim rečima, postaje još lepše i da su vidljiva sva dostignuća koja su postignuta poslednjih godina. 

"Dogodilo se da sam prvi put posetio Vijetnam 2000. godine, sada je 2023. godine, a ovo je drugačiji Vijetnam. Čestitam vam na tome", dodao je Medvedev i izrazio zahvalnost svojim vijetnamskim prijateljima, kolegama i partnerima na doprinosu koji daju proširenju saradnje sa Ruskom Federacijom.

O Društvu vijetnamsko-ruskog prijateljstva

Vijetnamsko-rusko društvo prijateljstva (OVRD) - naslednik Vijetnamsko-sovjetskog društva prijateljstva, koje je aktivno radilo od ranih 1950-ih, osnovano je decembra 1994. godine kao nezavisna javna organizacija koja je deo Saveza vijetnamskih društava prijateljstva.

Poslednjih godina, značajno se povećao broj primarnih OVRD organizacija u provincijama Vijetnama, kako na severu tako i na jugu zemlje. Oni aktivno popularišu informacije o životu u Rusiji, podržavaju tradiciju prijateljstva i solidarnosti između naroda dveju zemalja. 

Društvo organizuje događaje u čast nezaboravnih datuma u ​​istoriji Rusije i Vijetnama, na primer, pobede u Velikom otadžbinskom ratu, uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja, održava godišnje sastanke diplomaca sovjetskih i ruskih univerziteta, vojnih veterana, aktivno učestvuje u godišnjim kampanjama Besmrtnog puka, ističe događaje u Rusiji i oko nje na svojim informativnim portalima, uključujući i časopis "Beriozka".

image