Srbija i Balkan

Junajted medija protiv Ane Brnabić: Nastavak kontinuirane kampanje...

Nije nam potrebno njeno, niti odobrenje bilo kog drugog funkcionera SNS-a da objavljujemo informacije od javnog značaja, to nije napad na njih, niti napad na zemlju već izveštaj misije OEBS-a koji, očigledno, nije dobar, saopštila je kompanija odgovarajući na zamerke premijerke na račun N1, Nove i "Danasa"
Junajted medija protiv Ane Brnabić: Nastavak kontinuirane kampanje...© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Optužbe koje je na račun N1, Nove i "Danasa" iznela premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić samo su nastavak kontinuirane kampanje koju sprovodi vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom, saopštila je kompanija "Junajted medija"(UM). 

"Umesto da vlast radi na tome da obezbedi ambijent u kojem su izbori demokratski, a novinari mogu normalno da obavljaju posao, najviši državni funkcioneri targetiraju medije koji kritički izveštavaju kao domaće izdajnike, neprijatelje zemlje i naroda", piše u saopštenju kompanije.

Navodi se da je takvo ponašanje, tokom prošle godine, direktno ili indirektno proizvelo više od 45 pretnji smrću, fizičkih napada, praćenja, targetiranja u tabloidima kao i hajki na društvenim mrežama uperenih protiv novinara N1, Nove i "Danasa".

Kako ocenjuju, takav narativ nastavljen je i danas kada je premijerka više puta istakla da to što su N1 i Nova objavili izveštaj ODIHR-a, dan pre zvanične verzije, predstavlja napad na sopstvenu zemlju.

"Podsećamo premijerku da nama nije potrebno njeno, niti odobrenje bilo kog drugog funkcionera Srpske napredne stranke da objavljujemo informacije od javnog značaja. To nije napad na njih, niti napad na zemlju da bi ona morala da se 'brani' i zbog nas saziva konferencije za medije. To je izveštaj misije OEBS-a koju je njena vlada pozvala u zemlju da posmatra izbore i koji, očigledno, nije dobar", poručuju iz UM.

Oni smatraju da je "kontranapadom" premijerka pokušala da, kako su naveli, umanji značaj izveštaja i "izbegne da odgovori na ozbiljne nepravilnosti koje je zabeležila misija ODIHR na prethodnim izborima i dokumentovala ih u svom izveštaju – kupovina glasova, ubacivanje glasačkih listića u kutije, grupno glasanje, neprimeren uticaj, neovlašćeno praćenje glasača, fotografisanje listića i mnoge druge". 

"Nadamo se da ćete reagovati na zaključke i preporuke međunarodnih organizacija, koje, pored toga što zahtevaju regularan izborni proces govore i o medijskoj sceni i neophodnosti da se ona uredi", poručuje se u saopštenju UM.

image