Srbija i Balkan

Brnabić: ODIHR stavio tačku na laži o izborima, ogroman pritisak da se formira vlast u Beogradu

U izveštaju ODIHR sada imamo 25 preporuka, što je manje nego na izborima 2022 godine, znači da smo radili i da je situacija mnogo bolja, kaže premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na sve besmislice i laži o izborima u Srbiji.

U izveštaju ODIHR-a ima sedam prioritetnih preporuka, ali nijednom rečju se ne spominje međunarodna istraga ni bilo šta lično tome,
a nema ni preporuke da izborna lista ne sme da nosi ime osobe koja nije kandidat.

Kako je rekla Brnabić, konačni izveštaj ODHIR-a o izborima još nije finaliziran, već 99 odsto njega, ali pojedini mediji u okviru "Junajted grupe" nisu mogli da ga sačekaju, već su izašli u javnost sa "ekskluzivnim" delovima kako bi širili lažni narativ.

Dodaje da se tako nešto nikada do sada ni u jednoj zemlji nije desilo.

"Nakon višemesečne nestabilnosti i krize koju su kreirali određeni mediji, političke organizacije, NVO, pokreti i političke strukture, konačno je stigao finalni izveštaj ODIHR-a", kaže Brnabić.

"Ovaj izveštaj konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o izborima", rekla je premijerka.

Kako navodi, izveštaj je neuporedivo objektivniji od izveštaja drugih međunarodnih institucija.

"U izveštaju ODIHR-a sada imamo 25 preporuka, što je manje nego na izborima 2022 godine, znači da smo radili i da je situacija mnogo bolja, da je jasno da su u Srbiji bili fer, pošteni i transparentni izbori", rekla je Brnabić.

Prepoznato je da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela u celini, uglavnom ili delimično, 54 preporuke, a u izveštaju za 2022. godinu da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično. 

Najvažniji zaključci su da nastavljamo da radimo sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka u skladu sa praksom koja je uvedena 2019, poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da kada se pročita izveštaj i vide preporuke, svi, apsolutno svi će moći da vide da ne postoje nikakvi ni dokazi ni kritike u vezi sa onim što su nazivali krađom izbora.

"Samim preporukama se vidi da su izbori u Srbiji bili fer i pošteni", napominje Brnabić i dodaje da joj je žao što su neki odlučili da iskoriste ovo za napad na sopstvenu zemlju.

Poručila je da će Vlada Srbije, bez obzira ko bude na njenom čelu, nastaviti da radi sa ODIHR-om i OEBS-om, da se bori za vladavinu prava i transparentnost.

Najpozitivnije je ocenjen rad RIK-a, rekla je premijerka i podsetila da je to institucija u koju su demonstranti hteli nasilno da uđu i napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

"U izveštaju ODIHR navodi se da su se tokom izbornog dana širile tvrdnje o biračima iz inostranstva i u izveštaju nema dokaza da su te tvrdnje istinite, kao ni u Rezoluciji EP, jer i nisu tačne", kaže premijerka.

Prema njenim rečima, nema nikakvog dokaza da su te tvrdnje tačne, već se samo naglašava da su se širile.

"Ne možete imati dokaz kada se to nije desilo", kaže Brnabićeva.

Kako je navela, zamera se da je u biračkom spisku bilo preminulih lica, ali se opet navodi da to mnogi tvrde, a nema dokaza.

Pritisak da se formira vlast u Beogradu

Premijerka je rekla da postoji ogroman pritisak od članova SNS da se konstituiše većina u Beogradu i da se formiraju gradske institucije.

"Jasno je da mi većinu imamo i ono što je Vučić nama kao predsednik Republike i bivši lider stranke rekao jeste da pazimo o legitimitetu. Mnogi misle da je legitimitet neupitan samim tim što je lista 'Mi – Glas iz naroda' nosila ime Jerkovića, te da u tom smislu ne postoji problem", rekla je Brnabić.

Dodaje da će SNS i dalje voditi razgovore, te da je važno kako na to gleda Vučević i Štapić, ali žele da čuju šta o tome misli Vučić. Napominje da se o Beogradu ipak neće odlučivati 1. marta, već će to biti pomereno za 2. ili 3. mart.

image