Srbija i Balkan

Konjufca: EU nema nadležnost da predloži nacrt ZSO Prištini

Dodao je da kada Beograd tvrdi da može da sprovodi "samo ono što mu odgovara iz Ohridskog sporazuma", i Priština ima pravo na isto
Konjufca: EU nema nadležnost da predloži nacrt ZSO PrištiniGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija Gljauk Konjufca izjavio je da Evropska unija "nema nadležnost" da predloži Prištini nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština.

Konjufca je istakao da su privremene prištinske institucije rezervisanije, i da čekaju potpisivanje sporazuma sa Srbijom. Dodao je da kada Beograd tvrdi da može da sprovodi "samo ono što joj odgovara iz Ohridskog sporazuma", i Priština ima pravo na isto, prenosi "Koha".

Prema rečima Konjufce, velika dilema Prištine je da li će Beograd sprovesti sve tačke.

"Ako Srbija uzima sa stola samo ono što joj se sviđa, i mi ćemo uzimati samo ono što nam odgovara. Ako nam se ne sviđa Zajednica, nećemo je prihvatiti", kazao je predsednik kosovskog parlamenta.

On ističe da EU nema nadležnost da predloži nacrt ZSO.

"Mislim da Evropska unija nema nadležnost da predloži Zajednicu Kosovu. Pogrešno je misliti da je u nadležnosti EU da nam preda (nacrt statuta za Zajednicu) a da je naša nadležnost da ga prosledimo ustavnom sudu. Ne slažem se sa tim postupkom", rekao je Konjufca.

image