Srbija i Balkan

Nemačka ambasada u Prištini: Kurti da osnuje ZSO

Beteker je podsetio da je portparol EU Peter Stano rekao da Beograd i Priština neće napredovati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ako ne budu napredovali u primeni prošlogodišnjeg sporazuma
Nemačka ambasada u Prištini: Kurti da osnuje ZSO© TANJUG/ STR/

Iz nemačke ambasade u Prištini izjavili su da bi tzv. Kosovo trebalo da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da izbegne eskalacije na severu.

Ataše za kulturu, medije i komunikacije ambasade Nemačke u Prištini Kristijan Beteker ujedno je podsetio na Osnovni sporazum i aneks o primeni.

"Važno je približiti se srpskoj zajednici na KiM i uključiti je u procese. Ono što trenutno vidimo sa brzopletom implementacijom uredbe CBK-a je suprotno od inkluzivnog upravljanja. S obzirom na to da su i predsednik Vučić i premijer Kurti usmeno prihvatili sporazum i njegovu primenu pred visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, smatramo da je navedeni sporazum pravno obavezujući", rekao je Beteker.

Nemačka ambasada je izrazila žaljenje što je došlo do, kako je saopšteno, veoma ograničenog napretka u primeni Osnovnog sporazuma i aneksa.

"Nemačka nastavlja da čeka političku volju i neophodnu fleksibilnost obe strane za primenu sporazuma koji je zajednički dogovoren u Briselu i Ohridu", rekao je Beteker.

On je podsetio da je portparol EU Peter Stano rekao da Beograd i Priština neće napredovati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ako ne budu napredovali u primeni prošlogodišnjeg sporazuma, kao i svih dogovora postignutih u okviru dijaloga.

image