Srbija i Balkan

Kako su glasile tačke koje su izbačene iz deklaracije u Tirani

Zahvaljujući zalaganju srpske delegacije, iz Deklaracije u Tirani su izbačene tačke u kojima se poziva na uvođenje sankcija Rusiji i osuđuje "maligni ruski uticaj".
Kako su glasile tačke koje su izbačene iz deklaracije u Tirani© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Zahvaljujući zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Deklaracije u Tirani izbačene su dve za Srbiju važne tačke, pišu "Večernje novosti".

U prvoj tački koja je izbačena bilo je planirano da se potvrdi značaj sankcija protiv Rusije.

"Potvrđujemo kritičnu važnost i neophodnost uvođenja sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na njen ničim izazvan akt agresije i kršenja međunarodnog prava", pisalo je u prvoj tački.

Kada je reč o drugoj, u njoj se osuđuju "negativni efekti ruskog zlonamernog mešanja u unutrašnje poslove suverenih država".

"Prepoznajući negativne efekte ruskog zlonamernog mešanja u demokratske procese i unutrašnje stvari suverenih država, ujedinjeni smo u našoj posvećenosti da se borimo protiv takvih akcija. Štaviše, priznajemo destruktivni uticaj ruske propagande, hibridnog ratovanja i kampanja dezinformacija i obavezujemo se da ćemo unaprediti naše napore saradnje u borbi protiv ovih izazova, doprinoseći stabilnosti i bezbednosti međunarodne zajednice", navodi se.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" u Tirani, zajedno sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

image