Srbija i Balkan

Antiruski samit u Tirani: Zelenski traži zajedničku proizvodnju oružja; Vučić: Nije lako

Ni za Beograd ni za Prištinu nema besplatnog ručka u EU, kaže albanski premijer
Antiruski samit u Tirani: Zelenski traži zajedničku proizvodnju oružja; Vučić: Nije lako© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Tirani je u okviru samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", razgovarao sa "vernim prijateljom" Kijeva Edijem Ramom, a dvojica lidera potpisali su i sporazum o saradnji koji, prema njihovim rečima, jača i promoviše prijateljstvo između Albanije i Ukrajine.

Zelenski je albanskog premijera Edija Ramu odlikovao i najvišim ordenom Ukrajine, Ordenom kneza "Jaroslava Mudrog" prvog stepena, najvišim priznanjem koje u toj zemlji može dobiti stranac. Rama je to, kako je obrazloženo, zaslužio "izuzetnim ličnim doprinosom i podrškom u ratu u Ukrajini i radom Albanije na podršci Kijevu".

Na samitu u Albaniji je, zajedno sa 13 lidera Jugoistočne Evrope, prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

U tekstu saopštenja sa samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" u Tirani Rusija je kritikovana na izuzetno oštar način.

Vučić je izjavio da je na inicijativu Srbije iz deklaracije sa samita u Tirani izbačen deo o sankcijama i "malignom ruskom uticaju", ali i konstrukcije "naše države" i "naše zemlje", budući da Beograd ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zahvalio je Albaniji na organizaciji samita za njegovu zemlju.

Albanski šef diplomatije Igli Hasani najavio je da su vlasti u fazi priprema za otvaranje albanske ambasade u Kijevu i da se nada da će do toga doći "u narednim mesecima".

"Albanija podržava slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Albanija najoštrije osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu", rekao je Hasani, dodajući da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kijev tokom rata, ali i u posleratnoj fazi, u obnovi države.

On je rekao da se nada da će zajednički samit biti plodonosan i da će ponuditi nove perspektive za budućnost Ukrajine.

Rama je, pre susreta sa Zelenskim za "Euraktiv" izjavio da je Zapadni Balkan spreman da doprinese borbi protiv Rusije usred evropskih i zapadnih odlaganja i ograničenja pomoći Ukrajini.

Zapadni Balkan, kako on kaže, sada postaje još značajniji za EU, i oni to počinju da shvataju "pred pretnjom zajedničkog neprijatelja – Putina".

  • 28. feb 2024 • 20:33

    20:33

    Zelenski razgovarao sa Milatovićem o lečenju ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori

    Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na marginama samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" o nastavku saradnje i o lečenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori.

    "Zahvalio sam Crnoj Gori na dobrodošlici Ukrajincima koji su pobegli od rata. Razgovarali smo i o lečenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori", napisao je Zelenski na platformi Iks.

    On je naveo da je zahvalan Crnoj Gori što se pridružila Deklaraciji G7 iz Vilnjusa i ukrajinskoj formuli mira.

    "Obavestio sam predsednika Milatovića o prvom Globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj u okviru naših napora da postignemo pravedan i trajni mir. Takođe smo koordinirali nastavak međunarodne saradnje Ukrajine i Crne Gore", rekao je Zelenski.

  • 20:31

    Vučić na večeri povodom samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je večeras prisustvovao svečanoj večeri povodom Regionalnog samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja koji se sutra održava u Tirani.

    "Okupili smo se ovde da razgovaramo o temama koje su od životnog značaja za Zapadni Balkan", napisao je Vučić na Instagramu.

    Dodao je da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

    Večeri su, između ostalih, prisustvovali albanski premijer Edi Rama i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

  • 19:59

    Vučić: Glas Srbije se u Tirani slušao sa poštovanjem

    Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim govorio o teritorijalnom integritetu obeju zemalja, poštovanju povelje UN, ali i o drugim važnim temama i inicijativama za mir.

    "Govorili smo o teritorijalnom integritetu obeju zemalja, poštovanju povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe", preneo je Vučić koji učestvuje u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 19:44

    Vučić sa Zelenskim: Ponovio sam stav Srbije o poštovanju međunarodnog prava

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Tirani i ponovio stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 19:18

    Brnabić: U Tirani postignut veliki diplomatski uspeh, potvrđen suverenitet Srbije

    Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin "zemlja", koji bi se odnosio i na tzv. Kosovo, čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

    "Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita. Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet", rekla je Brnabić, gostujući na TV Prva.

    Oširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 18:58

    Erdogan: Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

    Turska je spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i istakao da treba pružiti šansu diplomatiji.

    "Spremni smo da ponovo budemo domaćini mirovnih pregovora u Istanbulu", rekao je Erdogan u video poruci učesnicima samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 16:02

    Deklaracija iz Tirane: Oštra osuda Rusije, podrška ulasku Ukrajine u NATO

    Objavljen je tekst saopštenja sa samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" u Tirani, u kome je Rusija kritikovana na izuzetno oštar način.

    Prethodno je predsednik Srbije izjavio da je na njegovu inicijativu iz deklaracije izbačen deo koji se tiče sankcija Rusiji i deo o navodnom ruskom malignom uticaju. Srbija je takođe tražila da se iz saopštenja izbaci konstrukcija "naše države" i "naše zemlje", budući da deo država potpisnica ne priznaje tzv. Kosovo.

    "Ničim izazvana vojna agresija protiv Ukrajine ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru. Ovaj čin agresije je neprihvatljiv i predstavlja nesumnjivo kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i zločin protiv ukrajinskog naroda", navodi se u prvoj od 12 tačaka zajedničkog saopštenja koje su potpisali svi okupljeni lideri.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 15:14

    Rama: EU nije raj, već radostan pakao

    Premijer Albanije je na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim još jednom ponovio da Albanija teži ulasku u EU.

    "EU nije raj, već radostan pakao", rekao je tom prilikom Rama.  

    Kako je dodao, Albanija podržava Ukrajinu skromno, ali u skladu sa mogućnostima.

    "Šta mi imamo od toga? Prvo, podržali smo Ukrajinu paketima podrške koji nisu krediti. Nikada nismo tražili od Ukrajine da išta vrati. Naša pomoć je skromna, ali to su naše mogućnosti. Učinićemo sve što možemo. Svesni smo da je za taj ratni front ovo nešto jako malo. Mi to radimo za sebe", rekao je Rama, prenosi "Top čenel".

  • 15:12

    Kako je snimljena "porodična fotografija" na samitu u Tirani

    Premijer Albanije Edi Rama je na Fejsbuku podelio zakulisni snimak koji prikazuje kako se učesnici samita nameštaju za ono što je nazvao "porodičnom fotografijom".

    "Srećna porodica" pokazala je danas da je ujedinjena u "nepokolebljivoj podršci ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu u okviru njenih međunarodno priznatih granica iz 1991. godine" i još – da je "posvećena pružanju podrške Ukrajini, koja joj je potrebna kako bi prevladala ruski agresorski rat onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir".

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 14:56

    Rama: Regionalnu stabilnost ugrožava Rusija

    Premijer Albanije Edi Rama poručio je, ponavljajući izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, da stabilnost na Zapadnom Balkanu ugrožava Rusija, i da ukoliko države prihvate "logiku predsednika Rusije Vladimira Putina" više neće "živeti u svetu koji poznajemo, već u svetu u kome će odlučivati najmoćniji".

    "Najviše me brine to što danas ne shvataju svi da Putinov napad na Ukrajinu nije samo protiv Ukrajine, već protiv svetskog poretka zasnovanog na pravilima i zajednice demokratskog sveta", rekao je Rama, prenosi "Albanijan post".

image