Srbija i Balkan

Rama: NATO baza Kučova ključna za operacije Alijanse

Radovi na modernizaciji prve avio-baze NATO-a na Zapadnom Balkanu počeli su u januaru 2022, svečano otvaranje je zakazano za 4. mart
Rama: NATO baza Kučova ključna za operacije AlijanseGetty © Photo by Olsi Shehu/Anadolu Agency via Getty Images

U susret otvaranju renovirane avio-baze Kučova, 4. marta, kojem će prisustvovati tamošnji visoki zvaničnici, kao i predstavnici NATO-a i SAD, premijer Albanije Edi Rama je konstatovao da će ta baza imati ključnu ulogu u operacijama i vežbama Severnoatlantske alijanse.

Takođe, služiće i kao centar za aktivnosti vazduhoplovstva, sa naprednom infrastrukturom za borbene i transportne avione Alijanse.

"Dobar dan iz NATO vazduhoplovne baze Kučova, koja postaje u potpunosti operativna 4. marta i koja će igrati ključnu ulogu u podršci aktivnostima NATO-a, a istovremeno će služiti i za jačanje albanskog vazduhoplovstva, sa naprednom infrastrukturom za borbene i transportne avione Alijanse", napisao je Rama na Fejsbuku i podelio video sa snimcima iz bate.

Baza Kučova izgrađena je 1950-ih za smeštaj aviona albanskog vazduhoplovstva, da bi nakon 2005. postala mesto za obuku njihovih pilota, izvođenje vežbi pripadnika vojske Albanije, ali i država članica NATO-a.

Saradnja Albanije i zapadnog vojnog pakta podignuta je na viši nivo pošto se Tirana pridružila NATO-u aprila 2009. godine.

Radovi na modernizaciji baze Kučova kao prve avio-baze NATO-a na Zapadnom Balkanu počeli su u januaru 2022.

image