Srbija i Balkan

U Podgorici rasprava "o miru u Ukrajini": Kako crnogorski ministar odbrane planira da pobedi Moskvu

"Važno je i jačanje vojnih kapaciteta jer time bi se poslala poruka Rusiji da bi širenje agresije moglo da je košta", reči su crnogorskog ministra Krapovića, prenosi portal RTCG
U Podgorici rasprava "o miru u Ukrajini": Kako crnogorski ministar odbrane planira da pobedi MoskvuGetty © Mustafa Ciftci

Na konferenciji "Izazovi i prilike za mir u Ukrajini; Euro-atlantska perspektiva" koja je juče održana u Podgorici i koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore, govorio je pored ostalih i crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović koji je zaključio kako je rešenje sukoba "da Ukrajina mora izaći kao pobednik i da mora biti čvrsto podržana".

"Postoji samo jedan odgovor na sva otvorena pitanja a to je da Ukrajina mora izaći kao pobjednik i mora biti čvrsto podržana. Da bi se postigao mir potrebno je da se sjedne za sto i da se pregovara", rekao je pored ostalog Krapović, prenosi portal RTCG.

Crnogorski ministar odbrane izneo je i stav da je "s druge strane jasno da se Rusija neće povući" i procenio da se "čak, njene operacije mogu proširiti  na baltičke zemlje, Moldaviju".

"Ukoliko se u Ukrajini popusti, može doći do agresije širih razmera. Jasno je da će rat trajati, teško je reći do kada. A rekao bih da je lopta u našem dvorištu, odnosno da smo jedinstveni po pitanju podrške u svakom smislu", rekao je dalje Krapović. 

 Po njemu, najvažnije jeste da se nastavi politička, finansijska i humanitarna podršaka Ukrajini.

"Važno je i jačanje vojnih kapaciteta, jer time bi se poslala poruka Rusiji da bi širenje agresije moglo da je košta", reči su crnogorskog ministra, prenosi danas portal RTCG.

Krapović je pored ovog konstatovao i da "jedan broj zemalja u regionu ne prati spoljnu politiku (EU) , osim u delu pridruživanja Evropskoj uniji, kao što je Srbija".

"Takav pristup je bio i predugo tolerisan od strane zapadnog svijeta. Samo ako smo svi isto orijentisani može doći do trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u Evropi", zaključio je ministar.

Pored navedenog, podgorički portal "Borba" jutros apostrofira i Krapovićevu ocenu da su "teritorije Ukrajine okupirane", kao i da Rusija "nema nameru prekida rata".

 "Borba" prenosi i podsećanje Krapovića izneto na konferenciji da se "Ruska Federacija protivila ulasku Crne Gore u Alijansu, a da sada pokušava da podrije i težnje Crne Gore ka članstvu u EU".

Krapović je, kako prenosi "Borba", na konferenciji naglasio i da je "u nekim prethodnim vremenima, posebno nakon obnove nezavisnosti, ogromna količina novca iz Ruske Federacije ušla u Crnu Goru".

"Tu je i puno ruskih investicija, tako da je ostala i određena infrastruktura koja se i danas eksploatiše kako bi se ti uticaji pojačali i dezinformacionim kampanjama poljuljali volja i želja Crne Gore da bude prva sledeća članica EU", rekao je Krapović, prenosi "Borba".

Ovaj portal zaključuje da bi neko, "slušajući juče ministra kako otvoreno saopštava antiruske stavove", a da "prethodno nema informacije o njegovom političkom, ideološkom i idejnom pedigreu", stekao utisak da sluša nekog prosečnog "američkog jastreba".

 Portal "Borba" tvrdi i da je Krapović jedan od vlasnike firme "Harašo", koja je 2014. godine kupila dve podmornice i koje se tokom sezone koriste u turističke svrhe i podseća da "harašo" nije ukrajinska, već ruska reč. 

Konfereniciji o prilikama za mir u Ukrajini, pored ostalih prisustvovali su i američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke i ukrajinski ambasador Oleg Herasimenko.

image