Srbija i Balkan

Crna Gora: Direktor Uprave policije Brđanin smenjen po treći put, mediji tvrde nezakonito

Spajić je zatražio od ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za vršioca dužnosti direktora policije od 4. do 10. marta
Crna Gora: Direktor Uprave policije Brđanin smenjen po treći put, mediji tvrde nezakonito© Milos Vujovic/Anadolu Agency

Vlada Crne Gore je sinoć na telefonskoj sednici, po treći put razrešila direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a crnogorski premijer Milojko Spajić je najavio da će ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je iz redova Demokrata, raspisati javni poziv za vršioca dužnosti (v.d.) šefa UP.

"Imajući u vidu da Uprava policije, kao organizaciona jedinica MUP-a, koja vrši poslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ne može ostati bez sistema rukovođenja, mandat direktora policije će prestati zaključno sa 12. martom 2024. godine. Vlada je zadužila ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za v.d. direktora policije od 4. marta do 10. marta 2024. godine", saopštio je premijer Milojko Spajić.

Međutim, pojedini mediji u Crnoj Gori navode da je Brđanin nezakonito smenjen, suprotno odlukama Upravnog suda i da postupak izbora v.d. UP može dovesti do pravne anarhije.

Podgorički "Dan" ističe da ministra unutrašnjih poslova ne obavezuje javni poziv već isključivo zakon, kojim je propisano da će i kada direktoru prestati mandat, ministar za vršioca dužnosti Vladi može predložiti, po svom izboru, jednog od rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica policije koji ispunjava uslove za direktora policije.

Prema pisanju portala, jedini način da se ovo zaustavi jeste da Vlada odmah konsultuje bilo koga od pravnika i konstatuje da se desila greška u proceduri i nezakonitost i da se ne može sprovesti nelegitimni javni poziv i da se poništi akt o prestanku mandata direktora policije pre 12. marta.

Vlada je trebalo da o Brđaninu odlučuje u petak, ali je Spajić taj predlog povukao sa sednice da bi se u međuvremenu konsultovao s Evropskom komisijom (EK) o tome može li Šaranović koordinirati policijom nakon razrešenja direktora ili da bi potražio neko drugo rešenje.

Spajić je nakon sednice izjavio da Brđanin nema poverenje nijednog člana Vlade, ali da je predlog povukao jer je potrebno "postupati po zakonu".

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je istakao da mu je drago što je Vlada "konačno jednoglasno stala" iza njegovog predloga da se Brđanin razreši funkcije i da se bira v. d. direktor UP.

"Nakon sprovedenog internog oglasa predložiću v. d. direktora UP u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Raspisivanje internog oglasa sam predložio Vladi i najavio na pres konferenciji pre dva-tri dana", istakao je.

Šaranović je razrešenje Brđanina predložio krajem prošle godine, nakon što je skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu dao negativno mišljenje o dva prošlogodišnja izveštaja o radu UP. Međutim, zbog sukoba PES-a i Demokrata o kadrovanju u sektoru bezbednosti, pitanje njegove smene nije stavljano na dnevni red do petka, uprkos insistiranju Šaranovića da se to uradi, navode "Vijesti".

Brđanin je za direktora policije izabran u avgustu 2021, u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića, i na toj poziciji je, u dva navrata proveo dve godine i četiri meseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti.

Međutim, tokom 2023. godine, 43. vlada ga je poslala na pauzu od osam i po meseci i to rešenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocenjeno da su nezakonita. Kao pobednik na sudu, ponovo je seo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine.

Prvi put ga je Vlada Dritana Abazovića razrešila krajem marta prošle godine godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je tada u obrazloženju predloga za razrešenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika zbog sumnje da su izvršili krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Brđanin je završio beogradsku Policijsku akademiju, a usavršavao se na akademiji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i u Evropskom centru za bezbednosne studije.

image