Srbija i Balkan

Brnabićeva: Tvrdnje KRIK-a o Vučiću nisu novinarstvo već destabilizacija i sramota

Takozvani novinari i istraživački mediji koji to rade, u stvari su ispostave određenih političkih partija kao i određenih stranih službi, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić
Brnabićeva: Tvrdnje KRIK-a o Vučiću nisu novinarstvo već destabilizacija i sramota© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Bukureštu da je razočarana određenim organizacijama civilnog društva, jer su, kako kaže, ispostave određenih političkih partija i stranih službi, kao i da tvrdnje KRIK-a u vezi sa Aleksandrom Vučićem nemaju nikakve veze sa istraživačkim novinarstvom, već su pokušaj destabilizacije zemlje i velika sramota.

"Takođe sam razočarana tim trendom i što takozvani istraživački novinari ili istraživački mediji isto to rade, jer su oni u stvari ispostave određenih političkih partija, kao i određenih stranih službi", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da je tako KRIK, koji je direktno pre par godina stavio metu na čelo Danilu Vučiću kada su ga povezivali sa različitim klanovima, rekao da javnost sumnja da je Oskar iz "Skajp" prepiski zapravo Aleksandar Vučić, a što, dodaje, niko u Evropi ili nijedan istraživački medij na svetu ne bi to sebi dozvolio, da je zaista istraživački medij.

"Nikada. Zato što u sledećoj rečenici oni kažu da ne postoji nikakav dokaz. 'Mi ne možemo da potkrepimo tu sumnju. Mi to mislimo.' Zato što je to neko, ko je navodno bio iznad ministra unutrašnjih poslova, ali to ne može biti premijerka, nego je to Aleksandar Vučić. Znači nisam ja, nego je on, iako sam ja iznad ministra unutrašnjih poslova, a Aleksandar Vučić tek tamo negde gore. Vi u stvari targetirate tačno onoga koga želite da targetirate", navela je premijerka.

Naglasila je da to nije javnost, nego to rade upravo oni.

"A, javnost to ne misli. Javnost nema takvu sumnju. Javnost zna ko je Aleksandar Vučić i zna da tako nešto nikada ne bi moglo da se veže za ime Aleksandra Vučića. Pritom da vam kažem, ako pričate već o tome da to dolazi iz Francuske, šta vi mislite da ti Francuzi onda da imaju takva saznanja ne bi direktno išli protiv predsednika Republike Srbije? Nego vi uzimate, spinujete to za vašu korist i za vaše političke potrebe, a onda se ogrnete plaštom istraživačkih novinara i pokušavate da pravite time tu priču koja je brutalna laž", navela je ona.

Kako je rekla, to je mešetarenje i destabilizacija u Srbiji, ali i ogromna sramota.

"A, svi oni koji zaista žele ili pretenduju da budu istraživački mediji ili jesu istraživački mediji, treba da se ograde od svega toga i da kažu da je to sramota i da je to pre svega uništavanje istraživačkog novinarstva, koje postoji svakako u svetu i svakako u Evropi, ali to nije KRIK", rekla je Brnabićeva.

Jačanje saradnje s evroparlamentarcima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Bukureštu, gde učestvuje na Kongresu Evropske narodne partije (EPP), da se priprema za novu funkciju u srpskom parlamentu i poručila da će graditi još jače odnose sa evropskim parlamentarcima.

"Pripremam se za novu ulogu u parlamentu – da gradim jače i čvršće mostove sa parlamentacima širom Evrope iz zemalja EU", rekla je Brnabićeva.

Ona je novinarima rekla da će svakako to činiti i sa EPP, koja je sestrinska stranka SNS-a.

Na jučerašnjoj sednici Predsedništva Srpske napredne stranke odlučeno je da kandidat SNS za predsednika Skupštine Srbije biće dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

image