Ekonomija

Brnabić: Evropska unija usporava sa investicijama u Srbiji, računamo na Aziju

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je u 2023. godine 30 odsto stranih investicija došlo iz Kine, ali da Srbija ima sve bolje odnose u investicionom, pa i u političkom aspektu sa Japanom i da će u budućnosti veliki fokus biti i na Koreji
Brnabić: Evropska unija usporava sa investicijama u Srbiji, računamo na Aziju© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Vreme brzih promena i nestabilnost su veliki problem za druge zemlje, dok je za Srbiju to bilo prirodno okruženje, što je zemlja uspela da iskoristi kao najveću prednost. Velike zemlje su kao multinacionalne kompanije, a male kao startapi i mogu brže da se menjaju i prilagođavaju, rekla je premijerka Ana Brnabić na "Kopaonik biznis forumu".

Ona je da je Nemačka neprikosnoveni partner broj jedan Srbije kada je reč o razmeni robe, SAD u razmeni usluga, dok je najveći izvoznik iz Srbije, kompanija iz Kine, što je rezultat diversifikacije koja predstavlja veliku sigurnost za našu zemlju.

"Vidite kolika je to diversifikacija koja nije došla slučajno, to je predmet vizije i mislim da je to za nas velika sigurnost. Srbija je uspela da svoje hendikepe iz prethodnog perioda pretvori u svoju prednost. Upravo u četvrtoj industrijskoj revoluciji male zemlje mogu brže da napreduju, jer mogu lakše da se menjaju i da se prilagođavaju", rekla je premijerka.

Računamo na investicije iz Azije

Ona je rekla da najveći procenat investicija u Srbiju dolazi iz Evropske unije, ali i da sve veći broj investicija stiže i iz Azije.

"Kada pogledate sve globalne ekonomske indikatore i pokazatelje, vi ćete videti da Evropska unija u svakom smislu usporava, pa da je i pala u smislu ukupnih investicija. Došla je sada, ako se ne varam, na nekih 29 procenata. Azija raste i tu ne mislim samo na Narodnu Republiku Kinu. Kina, naravno, izuzetno brzo i dalje, kako god okrenete, i dalje snažno", navela je Brnabić.

Dodala je da je u 2023. godine 30 odsto stranih investicija došlo iz Kine, ali da Srbija ima sve bolje odnose u investicionom, pa i u političkom aspektu sa Japanom.

"Nama je veliki fokus u budućnosti Koreja. Mi smo potpisali, kad sam ja bila u Koreji sporazum o međusobnoj zaštiti i promociji investicija, krenuli u razgovore, Koreja usvojila da mi budemo jedna od deset zemalja sa kojima razgovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, izuzetno važna stvar za nas", rekla je Brnabić.

Bolji od Bugara u izvozu IKT usluga

Brnabić je istakla da je Srbija prošle godine prvi put po izvozu usluga IKT sektora prestigla Bugarsku, što je ostvarila, jer drži svoj ekonomski kurs.

''Prvi put u prošloj godini smo imali godišnji izvoz usluga u IKT sektoru koji je prestigao Bugarsku. Oni su bili na 3,3 milijarde evra, a mi smo bili na 3,44 milijardi, to je veliki uspeh. Mi smo uspeli da nadoknadimo to što je 2016. izvoz bugarskog IKT sektora bio za 33 odsto veći nego naš'', rekla je Brnabić tokom obraćanja na panelu ''Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji'' na Biznis forumu na Kopaoniku.

Ona je ocenila da Srbija ne samo da ima ambiciju da postane sofisticirana ekonomija, već to i uspeva.

''Mi uspevamo da bez obzira na spoljne pritiske idemo tim putem, i zaista nam ne treba da u zemlji pravimo neke destabilizacije koje niko ne može da razume, ili na koje niko ne može da odgovori'', rekla je Brnabić, dodajući da je za uspešnu zemlju ključno da ima odgovornu vlast.

image