Srbija i Balkan

Akcija policije u Horgošu i Beogradu, privedeno 600 migranata, zaplenjeno oružje i UČK kapa (VIDEO)

Policijska akcija započeta tokom noći u Subotici, nakon što je došlo do pucnjave na ulicama, nastavljena danas i proširena i na glavni grad

Srpska policija sprovela je danas tokom dana veliku akciju na području Subotice i Horgoša, tokom koje je privedeno više od 600 ilegalnih migranata, saopštio je MUP. 

Kod migranata u okolini Subotice, pored oružja pronađena je i kapa sa oznakama "UČK", odnosno takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, prenele su "Novosti".

U Subotici je bio i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić koji je poručio da će građani Srbije biti zaštićeni.

"Nulta tolerancija prema svima koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo. Životi i imovina građana Srbije će biti zaštićeni", poručio je Gašić, koji se uputio na teren kako bi pružio podršku pripadnicima MUP-a koji se svakodnevno suočavaju sa iregularnim migrantima i kriminalnim grupama krijumčara ljudi, kako bi ih uverio da je policija uvek tu da ih zaštiti.

Nakon prijave da se na području Horgoša ulicama kreću migranti i pucaju jedni na druge, policija je, zajedno sa Žandarmerijom, još noćas započela sa detaljnom pretragom terena, koju je nastavila i danas, i na licu mesta zatekli su šest migranata.

Među njima jedan migrant, starosti oko 20 godina, imao je dve prostrelne rane u grudima.

Tokom noći i u ranim jutarnjim časovima, policija i Žandarmerija priveli su u Policijsku upravu Kikinda više osoba za koje se sumnja da imaju veze sa noćašnjom pucnjavom, ali i ilegalnim krijumčarenjem migranata, a ova akcija će se nastaviti u narednom periodu, saopštio je MUP.

Kako je saopšteno, pretragu terena su noćas započeli pripadnici MUP-a, udarnih operativnih grupa iz Kikinde i Subotice, kao i ovih policijskih uprava, zajedno sa Žandarmerijom.

Meštani Horgoša: Ne smemo da izlazimo iz svojih kuća

Stanovnici Horgoša, dan nakon pucnjave među migrantima, kažu da se plaše za svoju i bezbednost svojih bližnjih.

"Videla sam pucnjavu na video snimku. Posle 18 časova ne smem da izlazim iz kuće i sve više se plašim za svoju bezbednost", rekla je jedna meštanka Horgoša za Tanjug.

Jedan sugrađanin kaže da pucnjavu nije čuo, ali da mu je komšija preneo da su došle i Žandarmerija i policija zbog tog događaja.

Još jedan stanovnik, koji živi uz granicu sa Mađarskom, kaže da sve što se dešava u Horgošu "nije prirodno".

Prema njegovim rečima, migranti se ponašaju kao da je Srbija njihova zemlja a građani Srbije gosti, i u vezi sa tim "niko ništa ne preduzima".

"Juče sam bio u prodavnici kada sam čuo pucnjavu i sa ostalima počeo da bežim. Neki su hteli da idu za migrantima, ali sam ih sprečio rekavši im da oni nose oružje i da su opasni", ispričao je ovaj meštanin.

Dodao je da građane Srbije policija kažnjava ukoliko kod sebe nemaju ličnu kartu, dok se migranti regularno kreću ovom državom bez papira, pa i sa oružjem, i sa mogućnošću da nekažnjeno pucaju.

Gašić: Životi i imovina građana biće zaštićeni

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić istakao je danas, prilikom obilaska lokacije na Horgošu na kojoj su pripadnici Žandarmerije i udarna operativna grupa Kikinde i Subotice priveli veću grupu migranata, da će bezbednost svakog građanina Srbije i njihova imovina biti zaštićeni.

Ministar je naglasio da u Srbiji prema svakoj vrsti kriminala postoji nulta tolerancija i da je srpska policija spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove, posebno na ovom delu teritorije gde je skoncentrisan veliki broj migranata, saopšteno je iz MUP-a.

„U razgovoru sa predsednikom Republike jasno smo definisali ciljeve: da svaki građanin Srbije mora da ima zagarantovanu bezbednost i da njihova imovina mora biti zaštićena od svih vidova kriminala, pa i od migranata koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo“, rekao je Gašić.

Načelnik Uprave granične policije Mile Jandrić ukazao je da je u toku akcija koja je usmerena na sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u sadejstvu više linija rada preduzeli su sve mere i radnje da blokiraju ovaj prostor. Otkriveno je više od 600 iregularnih migranata, određena lica koja su učestvovala u sinoćnoj pucnjavi su identifikovana, a pronađeno je i vatreno oružje“, precizirao je Jandrić i dodao da se akcija nastavlja i da će ta brojka biti još veća.

Takođe, on je dodao da će se ove akcije nastaviti po jasnim inputima ministra Gašića.

Načelnik Uprave granične policije naglasio je da Srbija neće biti parking za migrante i da se u narednom periodu može očekivati više ovakvih akcija.

image