Srbija i Balkan

Srbija prvi bedem odbrane EU od ilegalnih migranata

Prve mere da se zaustavi "azilantski turizam" pokrenute su već posle prvog trilateralnog sastanka između Austrije, Mađarske i Srbije, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer
Srbija prvi bedem odbrane EU od ilegalnih migranata© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da se na granici Srbije i Mađarske videlo da postoje migranti koji su spremni da upotrebe oružje protiv policajaca i da ih povrede u pokušaju nasilnog prelaska granice, kao i da su slične scene viđene i na drugim granicama, pre svega između Turske i Grčke, Poljske i Belorusije.

"To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i mora se poslati jasan signal da za migrante koji su nasilni ovde nema mesta. Ukoliko su uhapšeni, moraju što pre da se vrate u zemlje porekla", rekao je Nehamer na konferenciji za novinare posle drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije o sprečavanju ilegalnih migracija.

On je istakao i da će tri zemlje, kroz neposrednu saradnju u sprečavanju ilegalnih migracija, ostvariti cilj da se migranti kojima nije dozvoljen ostanak vrate u zemlje porekla.

"Moramo da budemo brži u tome u EU i to će nas koštati. Ali je bolje da se u zemlje porekla investira novac i to trajno. Da se investira u zemlje odakle ti ljudi dolaze i to pre nego što dođu na naše granice, uđu u naš sistem socijalne zaštite i tu postanu opterećenje za naše društvo", naglasio je Nehamer.

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da je poštovanje zakona jedini način za borbu protiv ilegalne migracije.

"Migranti se trude da ilegalno pređu granicu i ne možemo da ih dočekamo sa plišanim medama i cvećem na granici. Mi smo ozbiljne zemlje koje imaju svoja pravila i zakone, a verujem da to zna ceo svet, i sve ćemo učiniti da te zakone ispoštujemo. To je jedini način borbe protiv migracije", poručio je Orban.

Kancelar Austrije Karl Nehamer takođe se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na saradnji punoj poverenja, koja je, kako on kaže "neophodna".

On je dodao da azilantski turizam (iz Indije, Tunisa...) mora da bude okončan, i zahvalio se predsedniku Srbije što je brige Austrije "ozbiljno shvatio i što nije Austriju ostavio na cedilu". 

U Srbiju migranti uglavnom stižu iz Severne Makedonije i Bugarske, istakao je Vučić i dodao da će se zbog toga angažovati veći broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom, kao i dodatna oprema. 

"Ovim štitimo i Evropu i našu zemlju", poručio je predsednik Srbije i dodao da će Srbija ostati solidarna prema migrantima.

Kada je u pitanju readmisija, troškovi će biti podeljeni između Srbije, Mađarske i Austrije.

image
VV inauguration
banner