Svet

Nastavlja se rat Francuske i Italije oko migranata

Francuska negoduje zbog odluke vlade Đorđe Meloni da u svoje luke ne prima brodove sa migrantima
Nastavlja se rat Francuske i Italije oko migranatawww.globallookpress.com © imago stock&people via www.imago

Francuska i Italija nastavljaju sada već staru igru prebacivanja ilegalnih imigranata u komšijsko dvorište pošto je Pariz osudio "neprihvatljivo ponašanje" Rima, koji nije dozvolio brodu "Oušn vajking" da iskrca 234 migranata u nekoj od njegovih luka, dok i on sam odbija da ih primi.

Pošto je Italija odbila zahtev da primi migrante, nevladina humanitarna organizacija "SOS Mediteran", kojoj pripada brod "Oušn vajking", tražila je od Francuske da za prijem migranata odredi neku od svojih luka, ali Pariz to još nije učinio.

"Brod se trenutno nalazi u italijanskim teritorijalnim vodama. Evropska pravila su vrlo jasna - taj brod treba da bude dobrodošao u Italiji", istakao je portparol francuske vlade Olivije Veran i nazavao odluku Italije "neprihvatljivom".

Dok francuski zvaničnici upozoravaju da je stav italijanskih vlasti suprotan pomorskom pravu i evropskoj solidarnosti, premijerka Itlije Đorđa Meloni je izrazila "zahvalnost odluci Francuske" da podeli odgovornost za migrante.

"Veoma cenimo odluku Francuske da otvori svoje luke, kao i da preuzme svoj deo odgovornosti pred vanrednom migracionom situacijom, koja je do sada bila na plećima Italije", rekla je Meloni.

"Italijanska vlada poštuje sve međunarodne konvencije. To nisu brodolomci već migranti", jasna je bila Melonijeva.

Kod obala Italije su se poslednjih dana zaglavila četiri dobrotvorna broda sa oko 1.000 migranata. Brodu "Hjumaniti 1" koji je prevozio 179 osoba spasenih sa mora dozvoljen je ulazak u luku na Siciliji, dok su odbijene dozvole za tri spasilačka broda sa 900 ljudi.

Ove godine je u Italiju ušlo oko 88.700 migranata, a prošle godine oko 56.500 migranata.

image