Srbija i Balkan

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali: Ništa od smene Mandića, ostaje predsednik

Poslanici su najpre raspravljali o smeni Mandića sa čela parlamenta na zahtev opozicije zbog posete Dodika Podgorici i trobojke u Mandićevom kabinetu
Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali: Ništa od smene Mandića, ostaje predsednik© Скупштина Црне Горе

Skupština Crne Gore nije izglasala smenu predsednika Andrije Mandića, što je bila inicijativa koju je podnela opoziciona Demokratska partija socijalista.

Za smenu Mandića glasalo je 27 poslanika, protiv 44.

U prvoj reakciji nakon glasanja Mandić je poručio da je potvrđeno njegovo liderstvo.

Na pitanje novinara o tome što je Bošnjačka stranka glasala za njegovu smenu, Mandić kaže da želi najbolje odnose.

"Pružamo ruku da se ti ponori koji su postojali prevaziđu i to očekujemo i od BS iako vidimo da se oni sada ne ponašaju tako. Da li će se u BS pojaviti ta snaga koja je spremna da sarađuje sa drugima, ja to sad ne vidim a na njima je da odluče kako će dalje", rekao je Mandić novinarima nakon sednice Skupštine.

Tokom skupštinske rasprave, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da ta stranka neće biti deo vlasti ako nakon rekonstrukcije u Vladu Crne Gore uđe Bošnjačka stranka.

Podsetimo, iako je vladajući Pokret Evropa sad najpre najavio da neće dozvoliti da inicijativa o smeni Mandića uopšte dođe na dnevni red, to se ipak dogodilo.

Na insistiranje Mandića, šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić povukao je predlog da se Inicijativa dela opozicije, predvođene DPS-om o smeni Mandića, skine sa dnevnog reda današnjeg zasedanja.

Mandić je na raspravi predsedavanje skupštinom prepustio kolegi i javio se za reč kao poslanik.

Kako je napomenuo, rasprava o njegovoj smeni vodi se zbog posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i zbog toga što je u svoj kabinet postavio istorijsku zastavu Crne Gore.

Pozvao se na reči Stjepana Mitrovog Ljubiše koji kroz lik Kanjoša Macedonovića Mlecima kaže: "Draga gospodo, bolji i više pođoše boljima i višima, a ja jedva vas dopadoh".

"Takav sam – kakav sam, ne bih se menjao ni sa kim od vas kao što se ni vi ne biste menjali sa mnom", poručio je Mandić.

Poručio je da želi zbog građana Crne Gore da oštre rečenice i formulacije pokušaju da izbegnu u budućnosti.

"Koristim priliku da se zahvalim građanima Cetinja, jer od onih koji su protestovali, najmanje je bilo sa Cetinja", rekao je Mandić.

Mandić je kazao da je prvi među jednakima u parlament koji su uradili veliki posao, odblokirali pravosuđe, te da se to vrednuje u Briselu.

On je poručio da Oliver Varhelji više zna šta je Evropa od crnogorske opozicije, i da Brisel vrednuje ono što je Mandić uradio tokom rada na čelu parlamenta.

"Ništa nisam ukrao, nikoga nisam povredio, svakoga mogu da pogledam u oči", rekao je Mandić.

Mandić je kazao da nema ni pred kim da beži, niti da se crveni.

"Ja sam uvek za raspravu. Ne bežim ni od kakve tačke dnevnog reda, ali razumem pravo najjačeg kluba koji ne želi da se raspravlja o tačkama koje nas udaljavaju od osnovnog cilja ove većine. Što se mene tiče ovo može da bude prva tačka", naveo je Mandić.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je podneo predlog da se sa dnevnog reda skine tačka o razrešenju Mandića jer nije usaglašena na nivou opozicije, ali je nakon toga rekao da povlači taj predlog nadajući se raspravi bez tenzija i zapaljive retorike. 

Inače, današnje zasedanje otpočelo je uz zaokruženi digitalizovani sistem koji će poslanicima omogućiti efikasniji i ekonomičniji rad poslanika bez upotrebe papira, kao i onlajn pretraživanje i e-parlament.

image
VV inauguration
banner