Srbija i Balkan

Andrija Mandić za RT Balkan: Trobojka je duže bila zastava Crne Gore nego sadašnja

Predsednik crnogorskog parlamenta kaže da DPS nema ni blizu neophodnu većinu kako bi ga smenio sa te funkcije
Andrija Mandić za RT Balkan: Trobojka je duže bila zastava Crne Gore nego sadašnja© Photo by Filip Filipovic/Getty Images

Od kada je došao na funkciju predsednika Skupštine Crne Gore, Andriji Mandiću se osporava ta uloga - prvo zbog isticanja zastave Srbije u kabinetu, susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, pa i održavanja Sretenjske akademije u Centru za kulturu Opštine Pljevlja povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Lider "Nove srpske demokratije" Andrija Mandić u intervjuu za RT Balkan kaže, povodom inicijative Demokratske partije socijalista (DPS) za njegovu smenu, da nemaju većinu da ga smene zbog navodne zloupotrebe položaja.

"Kada se sve sabere i oduzme, DPS nema ni blizu neophodnu većinu kako bi kako bi izglasao smenu, pa će ovom inicijativom u parlamentu zapravo suditi samoj sebi. Parlamentarna većina je jasno stavila do znanja da poštuje ono što je dogovoreno sporazumom koji smo potpisali pre formiranja Vlade i da nas jedino interesuje bolja budućnost svih građana Crne Gore", poručio je Mandić.

DPS za sada ima podršku svojih tradicionalnih partnera iz Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Demokratske unije Albanaca (DUA), a juče je stigla i reakcija Bošnjačke stranke koja će takođe potpisati inicijativu.

Sa druge strane, Pokret Evropa sad, Ujedinjena Crna Gora i Socijalistička narodna partija neće stavljati svoj potpis.

Mandić kaže da partija na čijem je čelu, kao i koalicija Za budućnost Crne Gore nakon promena promena 30. avgusta 2020. godine snažno zagovara ideju bratskog pomirenja u Crnoj Gori. 

Takođe, kako dodaje, parlamentarna većina je kao svoje postulate jasno postavila očuvanje mira i stabilnosti u državi, izgradnji najboljih mogućih odnosa sa susedima i pristupanje te zemlje Evropskoj uniji, što je cilj koji podržava više od 80 odsto građana Crne Gore. 

"Svi ste bili svedoci brutalnih napada na mene prilikom izbora na mesto predsednika Skupštine od strane poslanika DPS. Kao odgovor na to, u više navrata sam im pružio ruku pomirenja i savetovao ih da se okanu prošlosti i da dožive katarzu u svojim redovima, oslobode se veza sa organizovanim kriminalom i korupcijom i okrenu se budućnosti", naglasio je Mandić.

Kome smeta jak Dodik?

On podvlači da je poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Podgorici, još jednom dokazala da jedino DPS ne želi bilo kakve promene na bolje u Crnoj Gori.

"Politika podela je, nažalost i dalje njihova zvanična politika, koja daje sve manje rezultate i kod najtvrđih birača tog bloka. Slobodno možemo reći da je uzbuđenje veštački kreirano. Na protestu koji se dešavao paralelno sa posetom predsednika Republike Srpske, nije bilo više od 30 osoba, a o samom skupu dovoljno govori činjenica da će pojedini učesnici istog verovatno biti procesuirani zbog šovinističkog transparenta 'Crnogorac, a ne posrbica', koji Srbe iz Crne Gore predstavlja izdajnicima i građanima drugog reda", objasnio je Mandić.

Predsednik "Nove srpske demokratije" tvrdi da DPS ne pronalazi formulu kojom bi zaustavili odliv birača koji, kako dodaje, sada traže alternativne političke opcije.

"Iz tog razloga iz DPS-a ponavljaju otrcanu mantru o 'ugroženosti države, petoj koloni i izdajnicima'. Blok okupljen oko DPS-a i dalje ne želi da prihvati novu realnost i na njihovu veliku žalost upravo zbog toga trend opadanja podrške njihovoj ideji će se samo nastaviti", kaže Mandić.

Srpska zastava u crnogorskom parlamentu

Na pitanje zašto je problematična srpska trobojka u njegovom kabinetu, Mandić odgovara da je "srpska zastava duže bila zastava Crne Gore nego sadašnja državna zastava".

"Trobojka po zakonu uživa istu zaštitu kao i državna, pa se moj odgovor svodi na isto – DPS i njoj bliski mediji izvrću priču oko trobojke tako što pokušavaju da njeno postavljanje u kabinetu predsednika Skupštine Crne Gore prikažu kroz mantru o kojoj sam maločas govorio", rekao je on. 

"Ono što je posebno interesantno je da DPS pati od svojevrsne amnezije kada se govori o trobojci pod kojom je vladao i njihov doskorašnji predsednik, ali i dalje sveprisutni šef – Milo Đukanović, kao i brojni drugi visoki funkcioneri", smatra sagovornik RT Balkan, dodajući da pomirenje u Crnoj Gori podrazumeva da je došao kraj progonu srpskog, ali i bilo kojeg drugog naroda.

"Samim tim došlo je vreme prihvatanja one iskonske, tradicionalne Crne Gore i njeno pomirenje sa današnjom, jer jedino na taj način možemo graditi bolju budućnost", zaključio je predsednik crnogorskog parlamenta.

image