Srbija i Balkan

Zemljotres od 5,3 stepeni probudio Crnu Goru, usledilo 30 potresa; Osetio se i u N. Varoši, Požegi...

Potres je registrovan na području Nikšića, a do 5 časova usledila je serija jačih i slabijih potresa. Prijavljena materijalna šteta u epicentru potresa
Zemljotres od 5,3 stepeni probudio Crnu Goru, usledilo 30 potresa; Osetio se i u N. Varoši, Požegi...© NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Zemljotres jačine 5,3 stepeni Rihterove skale pogodio je Crnu Goru u 4.06 časova, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Kako navode, epicentar je bio pet kilometara jugozapadno od mesta Čarađe u opštini Nikšić, a žarište zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Posle toga usledila je serija jačih i slabijih potresa, njih oko 30.

Odmah nakon snažnog potresa usledio je zemljotres jačine 3,4 stepena, a onda je na gotovo svakih deset minuta tlo podrhtavalo.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju su naveli da jačina zemljotresa odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale (MCS) i da je potres mogao da izazove izvesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.

U epicentru potresa registrovana materijalna šteta

Predsednik Mesne zajednice Krstac, Dragoljub Manojlović izjavio je da je u Goliji, gde je bio epicentar jutrošnjeg zemljotresa (selo Čarađe) pričinjena materijalna šteta.

"Miladinu Manojloviću je srušena štala, a iz svakog sela u Goliji me zovu da kažu da su im popucale kuće, štale, da je dosta oštećenih krovova. Na putu Nikšić - Krstac ima više odrona", kazao je Manojlović podgoričkim medijima.

Zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom, do ranih jutarnjih sati za saobraćaj je bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac. Meštani su rasčistili put kako bi pripadnici policije mogli da prođu. Na više deonica lokalnog puta u Goliji takođe su odroni.

U Goliji je aktivno oko 130 domaćinstava, prenose podgoričke Vijesti.

30 naknadnih potresa

Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštila je na konferenciji za medije da je ovaj jači zemljotres mogao da izazove izvesne štete u epicentru. Dogodio se u pograničnom području Crne Gore i BiH.

Ona je saopštila da su toj zoni ranije bilo zemljotresa do jačine 5,5 stepeni.

"Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale", saopštila je Tomanović.

Na području našeg regiona je, kako navodi, došlo do pobuđivanja tla.

"Videćemo kakav će trend da bude dalje", poručila je Tomanović i dodala da kada živimo na seizmički aktivnom prostoru uvek moramo da budemo oprezni.

Veliki broj građana je na društvenim mrežama opisao da ih je zemljotres probudio.

Potres se osetio i u Kraljevu i drugim gradovima Srbije, ali i širom regiona.

"Sve nas je probudilo, baš je dugo treslo", "Jako dugačak potres", pišu stanovnici Dubrovnika, Bileće, Sarajeva.

Potres se osetio u čitavom regionu, uključujući i Beograd.

Kako svedoče građani na društvenim mrežama, potres ih je probudio.

"Fino je zatreslo, nema više spavanja", svedoči jedna stanovnica Beograda.

Zemljotres koji je jutros pogodio Crnu Goru, osetio se i u jugozapadnoj Srbiji, rečeno je Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije.

U Zavodu kažu da su od građana na portalima i društvenim mrežama saznali da se zemljotres osetio i u jugozapadnoj Srbiji - u Kraljevu, Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju.

Potres se osetio čak i na višim spratovima nekih zgrada u Beogradu, što je, kako su naveli, najdalje gde se zemljotres osetio.

Dežurni seizmolog rekao je takođe da se tlo sada smiruje, a da iskustvo pokazuje da je realno očekivati da će to smirivanje biti propraćeno nizom slabijih potresa.

Kada je reč o eventualnoj materijalnoj šteti, u zavodu kažu da nemaju informacija da je štete bilo, pošto je epicentar zemljotresa bio u nenaseljenom kraju.

image