Srbija i Balkan

Politički zemljotres u Podgorici: Ko je kome slomio kičmu i kako su se razišli Milatović i Spajić

Politička vikend bura u Crnoj Gori, tako bi mogla da glasi najnovija vest iz Podgorice u kojoj se i danas nastavljaju potresi, a ničija funkcija više nije sigurna
Politički zemljotres u Podgorici: Ko je kome slomio kičmu i kako su se razišli Milatović i Spajić© ATAImages

Proteklog vikenda vladajući Pokret Evropa sad napustio je svojom voljom jedan od osnivača i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, dok je ministar pravde Andrej Milović odlukom Predsedništva izbačen, a ostaće i bez ministarske funkcije.

Dva dana kasnije zvanični portal Evrope sad i dalje na naslovnoj strani drži fotografiju dvojice osnivača: Milojka Spajića i Jakova Milatovića. 

I dok na portalu sve izgleda po starom, politički vikend zemljotres već izaziva posledice.

Odbori vladajuće stranke širom Crne Gore dele se na dve strane. Najveća politička kriza dešava se u Podgorici gde devet od 13 odbornika napušta PES i verovatno će se prikloniti struji Milatovića.

Zbog ovakvog zapleta opozicija traži vanredne izbore u glavnom gradu. A da li će se dešavanja odraziti i na rad vlade?

Za sad jedina politička žrtva iz vlade je ministar pravde Andrej Milović, ali zbog potpuno drugih razloga. U trenutku kada je Predsedništvo PES-a donelo odluku da bude izbačen iz stranke, kao i da ostane bez ministarske pozicije, Milović se našao u službenoj poseti Briselu.

Politička diskus hernija Milojka Spajića

Naslovne strane crnogorskih medija ispunjene su tekstovima u kojima se navodi da je Milović smenjen zbog slučaja turskog državljanina Binalija Čamgoza čije izručenje je Ankara tražila zbog brojnih krivičnih dela, ali je Milović, uprkos odluci crnogorskih institucija, odlučio da ga izuzme od izručenja.

Kao razlog za odluku naveo je njegovo loše zdravstveno stanje i to da će Čamgoza, kao Kurd, doživeti torturu u turskom zatvoru.

Zanimljivo da se Milović nije u toj meri zainteresovao za prava Srba čije izručenje traži Priština, već je izjavio da je spreman da njihovo izručenje odobri.

Uoči smene Milović je dao intervju za "Večernji list" u kojem je rekao da će odgovorni za napad na Dubrovnik odgovarati, da je potrebno da se kazni "genocid u Srebrenici", kao i da bi Crna Gora i Hrvatska trebalo da pregovaraju o Prevlaci i vlasništvu nad brodom Jadran, iako je ministar odbrane Dragan Krapović decidno rekao da je taj brod imovina Podgorice.

Nekoliko nedelja ranije Milović je otvoreno napao i šefa Specijalnog policijskog odeljenja Predraga Šukovića a njihove međusobne prepirke javnost je slušala u direktnom prenosu čak devet sati.

Dakle, Milović je za kratko vreme uspeo da uđe u sukob sa skoro svima na političkoj sceni, od Abazovića, do Demokrata kojima se mešao u bezbednosni sektor, a zbog njegove izjave morala je da reaguje i SPC, da bi na kraju došao u sukob sa svojom strankom. Jedino je uspeo da održi dobre odnose sa DPS-om kome je na iznenađenje svih čestitao izbor Danijela Živkovića za predsednika stranke.

Sve ovo "kumovalo" je odlasku Milovića sa ministarske pozicije iako je nedavno rekao da je on "politička kičma" Milojka Spajića. Ispostavilo se da to nije tačno, te da je Spajić spreman da se odrekne takve "kičme" ako mu postane prevelik teret.

Milatović osniva svoju stranku?

Iako je Milatović tvrdio da on i Spajić nisu novi Milo i Momir, javnost je svakodnevno mogla da vidi njihove nesuglasice.

Jakov je vremenom izgubio uporišta u Pokretu Evropa sad i samo je bilo pitanje njegove procene koji je momenat da formalizuje raskid sa svojim bivšim saborcima, kaže za RT Balkan doktor političkih nauka iz Crne Gore Vladimir Pavićević.

"Procenio je da je momenat baš sada zato što je dovoljno daleko odmakao u konsultacijama oko osmišljavanja i formiranja jedne nove političke formacije u kojoj bi on suštinski, a možda i formalno, bio najsnažniji autoritet", navodi naš sagovornik.

U javnosti se nagađa da bi, osim delova PES-a i pojedini bivši funkcioneri SNP-a poput nekadašnjeg ministra pravde Marka Kovača mogli da pređu u eventualnu novu Milatovićevu stranku. 

"Milatović je i pripremio ovaj politički udar na Spajića tako da računa da će pojedini odbornici i poslanici Pokreta Evropa sad krenuti za njim. To već imamo kao situaciju u podgoričkoj skupštini, biće verovatno još slučajeva", ukazuje Pavićević.

Spajić ima keca iz rukava

U narednom periodu ključno je da se vidi da li sve vodi ka krizi koja bi značila prevremene izbore u Crnoj Gori, kaže Pavićević.

"Interes najvećeg broja građana nije da se ide na izbore, a Spajić ima i jedan adut kojim to dodatno može da spreči", kaže naš sagovornik.

Smatra da bi Spajić u ovim okolnostima trebalo da inicira hitru, što je bržu moguću rekonstrukciju vlade u koju bi uveo političke autoritete iz Kneževićeve Demokratske narodne partije i Mandićeve Nove srpske demokratije. To bi njegovoj vladi vratilo snagu, ocenjuje Pavićević.

Iako su se desili u zanimljivom momentu, izlazak Milatovića iz stranke i izbacivanje Milovića nisu suštinski povezani.

"Suštinu Milatovićevog udara na Spajića čini gola borba za političku moć. Suštinu slučaja Milović čini ogromno nezadovoljstvo pojedinih međunarodnih partnera Crne Gore Milovićevim stavovima o ljudima koji danas vode borbu protiv mafije u Crnoj Gori. Spajić je istovremeno odlučivao o dva problema čiji su izvori različiti", ukazuje Pavićević.

Ocenjuje da će najveću korist od Milatovićevog udara na Spajića imati Dritan Abazović koji već neko vreme predano radi na širenju savezništava protiv Spajića i njegove vlade.

"Zanimljivo je i ponašanje DPS-a, oni deluju kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru, ništa im od svega ovoga nije jasno. To znači da je Milov DPS u ovoj novoj, postuđkanovićevskoj eri, potpuno dezorjentisan i u kontinuiranom padu što je sa aspekta interesa Crne Gore dobra stvar", zaključuje Pavićević.

image